ΕΘΝΙΚΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: «Τα έσπασαν» ανοιχτά για τη Μονή Χώρας

Συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: «Τα έσπασαν» ανοιχτά για τη Μονή Χώρας

Το σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη 

«Τα έσπασαν» ανοιχτά για τη Μονή Χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Μονής Χώρας σε τέμενος.

«Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε τη στενοχώρια και δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος. Άκουσα αυτά που είπε ο κ. Πρόεδρος και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου για να είναι επισκέψιμο από όλους και όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό», ήταν η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, ως χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιας χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τουρκία, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Άγκυρα αμέσως μετά τη συνάντησή τους.

Αναφερόμενος στη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, είπε πως για απόφαση που ελήφθη το 2020 και το «Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία να δοθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς τη UNESCO».