ΕΛΛΑΔΑ

«Σαρώνει» η βία ανηλίκων - Δεκάδες νέα περιστατικά: Τι προκαλεί την παραβατική συμπεριφορά

«Σαρώνει» η βία ανηλίκων - Δεκάδες νέα περιστατικά: Τι προκαλεί την παραβατική συμπεριφορά
Pixabay

Σε πολλές περιοχές της χώρας καταγράφονται περιστατικά βίας με «πρωταγωνιστές» ανηλίκους, με τους  ειδικούς να εκτιμούν πως μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η βία μεταξύ ανηλίκων με πολλά περιστατικά να βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες.

Στην Καλαμάτα δύο μαθήτριες της Γ’ Λυκείου πιάστηκαν στα χέρια ενώ οι συμμαθητές τους και οι περαστικοί τις παρακολουθούσαν απαθείς. «Έχουμε δώσει εδώ και χρόνια στα παιδιά μας ένα κινητό χωρίς ποτέ να τα εκπαιδεύσουμε», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου γονέων Καλαμάτας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται έξαρση του φαινομένου βίας μεταξύ εφήβων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι περισσότεροι μαθητές σύμφωνα με τα στοιχεία δεν γνωρίζουν ότι η κατοχή έστω και μίας φωτογραφίας ανηλίκου σε προσωπική στιγμή αποτελεί ποινικό αδίκημα, όπως και ο διαμοιρασμός της.

Ο Απόστολος Καλιαμπός, ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ και διδάκτωρ Ψυχολογίας στο ΑΠΘ αναφέρει: «Η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας έχει κάνει κάπως τους νέους από τη μια να έχουν πάρα πολλές πληροφορίες, από την άλλη όμως όλες αυτές οι πληροφορίες πολλές φορές τους δημιουργούν σύγχυση».

Οι παράγοντες που οδηγούν τους ανηλίκους σε παραβατική συμπεριφορά βρίσκονται και στο οικογενειακό, αλλά και στο σχολικό περιβάλλον.