ΚΟΣΜΟΣ

Μακιαβελικό τουρκικό σχέδιο στο εξωτερικό: Στόχος η κινητοποίηση 7 εκατομμυρίων Τούρκων 

Μακιαβελικό τουρκικό σχέδιο στο εξωτερικό: Στόχος η κινητοποίηση 7 εκατομμυρίων Τούρκων 
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουρκία - Διασπορά: Ρίζες στην Ελλάδα έχει η οικογένεια του προέδρου της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας

Η Τουρκία επεκτείνει την εμπλοκή της στη διασπορά για την προώθηση πολιτικών στόχων στο εξωτερικό και επιχειρεί με κάθε μέσο να καρπωθεί τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει την υποστήριξή της προς τις ομάδες της διασποράς στο εξωτερικό, τόσο οικονομικά όσο και με άλλα μέσα, με στόχο την ενίσχυση της ισχυρότερης πίστης στην Τουρκία, την αντιμετώπιση των νομικών και διοικητικών προκλήσεων στις χώρες υποδοχής, την ενθάρρυνση της ενεργού πολιτικής δέσμευσης και τη δημιουργία δεσμών με μη τουρκικές θρησκευτικές κοινότητες.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ρίζες στην Ελλάδα έχει η οικογένεια του προέδρου της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Στόχος η κινητοποίηση 7 εκατομμυρίων Τούρκων

Στην επίσημη έκθεσή της με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για το 2024-2028», την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας το Nordicmonitor.gr, η υπηρεσία διασποράς της τουρκικής κυβέρνησης (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, YTB), περιέγραψε τη στρατηγική της για την κινητοποίηση περίπου 7 εκατομμυρίων μελών της κοινότητας της διασποράς για την προώθηση των πολιτικών της τουρκικής κυβέρνησης.

Η έκθεση εξέτασε διεξοδικά τόσο τις απειλές όσο και τις ευκαιρίες για τους στόχους της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά την αξιοποίηση των ομάδων της διασποράς ώστε να συμβάλουν στη φιλοδοξία της Τουρκίας να καταστεί μία από τις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου ένα όραμα που διατυπώθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «ο αιώνας της Τουρκίας».

Η YTB εξέφρασε το παράπονο ότι οι διοικητικές και νομικές προκλήσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται τουρκικές ομάδες διασποράς εμποδίζουν την οργάνωση να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους. Για να ξεπεραστούν αυτοί οι περιορισμοί, συνέστησε διάφορες πολιτικές δράσεις στην κυβέρνηση Ερντογάν. Η YTB προέτρεψε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη διπλωματική της επιρροή και τα εργαλεία της δημόσιας διπλωματίας για να ασκήσει πίεση σε ξένες χώρες να άρουν αυτούς τους περιορισμούς για τις τουρκικές ομάδες της διασποράς.

Μουσουλμανική συνεργασία

Η συνεργασία με άλλες μουσουλμανικές θρησκευτικές ομάδες σε ξένες χώρες είναι μια άλλη σύσταση που διατυπώθηκε από την YTB για την υπέρβαση των περιορισμών στην τουρκική διασπορά. Επιπλέον, η YTB ζήτησε μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των ομάδων της διασποράς μέσω επιτόπιων μελετών για τη συλλογή δεδομένων και πρότεινε την ανάπτυξη εργαστηρίων για την κατάρτιση επιλεγμένων ατόμων.

Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας των τουρκικών ομάδων της διασποράς να προωθήσουν αποτελεσματικά τους στόχους της τουρκικής κυβέρνησης.

Η έκθεση κατηγοριοποιεί τις ομάδες που επικρίνουν τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης ως απειλή, χαρακτηρίζοντάς τες ως τρομοκράτες, σύμφωνα με την ευρεία επισήμανση της κυβέρνησης Ερντογάν όλων των επικριτών και αντιπάλων της ως τέτοιων.

Από τι...κινδυνεύει η κυβέρνηση Ερντογάν

Η YTB δήλωσε ότι αυτές οι ομάδες της αντιπολίτευσης υπονομεύουν τις προσπάθειες δημόσιας διπλωματίας της τουρκικής κυβέρνησης, σπέρνουν τη διαίρεση εντός της διασποράς και αποτελούν πολιτικό κίνδυνο και κίνδυνο για την ασφάλεια των ομάδων που ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η YTB υποστήριξε ότι η κάλυψη των ομάδων της διασποράς στα διεθνή και εθνικά μέσα ενημέρωσης αποτελεί απειλή για τους στόχους της, προτρέποντας την κυβέρνηση Ερντογάν να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα την εν λόγω κάλυψη. Ισχυρίστηκε ότι οι ξένες χώρες έχουν εντείνει τις πολιτικές αφομοίωσης για να αποδυναμώσουν τους δεσμούς των ομάδων της διασποράς με την Τουρκία και έχουν λάβει μέτρα για να παρεμποδίσουν το έργο του οργανισμού διασποράς. Το YTB πρότεινε ότι είναι απαραίτητη μια διαφοροποιημένη απάντηση για να ξεπεραστούν αυτές οι πολιτικές.

Αναγνωρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά, η YTB συνέστησε έργα και μεθόδους ανά χώρα για την αντιμετώπιση των αναγκών των ομάδων της διασποράς. Τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ειδικών στρατηγικών επικοινωνίας προσαρμοσμένων προς όφελος των ομάδων προτεραιότητας της διασποράς.

Ρίζες στην Ελλάδα για την οικογένεια του προέδρου

Ο πρόεδρος της YTB Abdullah Eren, η οικογένεια του οποίου έχει ρίζες στην τουρκική διασπορά στην Ελλάδα, έγραψε στον πρόλογο της έκθεσης ότι ο οργανισμός διασποράς ανέπτυξε το σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές όσον αφορά τον σκοπό, τους στόχους και τη στρατηγική. Πρόσθεσε ότι η προσέγγιση αυτή θα επιταχύνει και θα ενισχύσει σημαντικά τις δραστηριότητες του οργανισμού διασποράς τα επόμενα χρόνια.

Η YTB συνεργάζεται ενεργά με άλλα τουρκικά κυβερνητικά θεσμικά όργανα, ιδίως με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT (Milli İstihbarat Teşkilatı), και χρησιμεύει επίσης ως πηγή στρατολόγησης για την κατασκοπευτική υπηρεσία εντός των κοινοτήτων της διασποράς στο εξωτερικό.

Η εντολή της YTB εκτείνεται πέρα από την τουρκική διασπορά και περιλαμβάνει μη τουρκικές ομάδες που αναφέρονται ως «συναφείς κοινότητες», οι οποίες περιλαμβάνουν παγκόσμια ισλαμιστικά δίκτυα όπως τα δίκτυα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της Hizb ut-Tahrir, μεταξύ άλλων.

Σχετικές ειδήσεις