ΚΟΣΜΟΣ

New York Times: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν συστήματα στο διάστημα για την επίθεση σε δορυφόρους

New York Times: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν συστήματα στο διάστημα για την επίθεση σε δορυφόρους
Φωτ.: Unsplash

Πιο κοντά στον πόλεμο του διαστήματος

Για νέο σχέδιο... Star Wars κάνει λόγο άρθρο αποκάλυψη των New York Times.

Το Πεντάγωνο ενδέχεται να αναπτύξει μια νέα γενιά επίγειων και διαστημικών συστημάτων για την προστασία του δορυφορικού του δικτύου από πιθανές επιθέσεις. Τα συστήματα αυτά θα είναι επίσης σε θέση να παρεμβαίνουν ή να απενεργοποιούν τα διαστημικά μέσα του εχθρού, αν χρειαστεί.

Όπως αναφέρουν οι NYT οι λεπτομέρειες παραμένουν άκρως απόρρητες. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει μια σημαντική αλλαγή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς το διάστημα γίνεται όλο και περισσότερο πεδίο μάχης.

Πεντάγωνο: Νέα εργαλεία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα βασίζονται πλέον απλώς σε στρατιωτικούς δορυφόρους για να επικοινωνούν, να πλοηγούνται και να παρακολουθούν και να στοχεύουν επίγειες απειλές, εργαλεία που για δεκαετίες έδωσαν στο Πεντάγωνο σημαντικό πλεονέκτημα στις συγκρούσεις.

Αντίθετα, το Υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να αποκτήσει μια νέα γενιά επίγειων και διαστημικών εργαλείων που θα του επιτρέψουν να υπερασπιστεί το δορυφορικό του δίκτυο από επίθεση και, εάν χρειαστεί, να διακόψει ή να απενεργοποιήσει κάποιο εχθρικό διαστημόπλοιο σε τροχιά, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου σε μια σειρά από συνεντεύξεις, ομιλίες και πρόσφατες δηλώσεις.

Η στρατηγική διαφέρει θεμελιωδώς από τα προηγούμενα στρατιωτικά προγράμματα στο διάστημα επεκτείνοντας το εύρος των επιθετικών δυνατοτήτων πολύ μακριά από την πρόταση Στρατηγικής Πρωτοβουλίας για την Άμυνα της εποχής του 1980.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τις διαστημικές μας ικανότητες, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να αρνηθούμε σε έναν αντίπαλο την εχθρική χρήση των διαστημικών δυνατοτήτων του», ανέφερε ο στρατηγός Chance Saltzman, επικεφαλής των διαστημικών επιχειρήσεων στη Space Force. «Γιατί αν δεν έχουμε χώρο στο διάστημα, χάνουμε».

Τι εκτιμάει το Πεντάγωνο για Ρωσία-Κίνα

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου και μια πρόσφατη αταξινόμητη αξιολόγηση του διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών λένε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν ήδη δοκιμάσει ή αναπτύξει συστήματα όπως επίγεια λέιζερ υψηλής ενέργειας, αντιδορυφορικούς πυραύλους ή ελιγμούς δορυφόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διαταράξουν τους αμερικανικούς διαστημικούς πόρους.

Η ανησυχία κλιμακώθηκε μόνο με αναφορές ότι η Ρωσία μπορεί να αναπτύσσει ένα διαστημικό πυρηνικό όπλο που θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να εξαλείψει δορυφόρους σε τροχιά, τόσο εμπορικούς όσο και στρατιωτικούς. Η χρήση εργαλείων ηλεκτρονικών παρεμβολών από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία - τα οποία κατά καιρούς έχουν διαταράξει τα προηγμένα αμερικανικά οπλικά συστήματα - αναφέρεται από αξιωματούχους του Πενταγώνου ως άλλος λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εντείνουν την άμυνά τους στο διάστημα, σύμφωνα πάντα με τους NYT.

«Δεν είναι πλέον θεωρητικό», είπε ο στρατηγός Stephen N. Whiting, ο οποίος επιβλέπει τη Διαστημική Διοίκηση, η οποία είναι υπεύθυνη για τη χρήση διαστημικών πόρων για την υπεράσπιση των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια συνάντηση με δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια συνεδρίου της διαστημικής βιομηχανίας στο Κολοράντο. "Είναι αληθινό. Έχει αναπτυχθεί, έξω στο περιβάλλον."

Αλλά η κίνηση για την ενίσχυση της πολεμικής ικανότητας στο διάστημα καθοδηγείται κυρίως από τον επεκτεινόμενο στόλο στρατιωτικών εργαλείων της Κίνας στο διάστημα.

«Η Κίνα έχει αναπτύξει μια σειρά από διαστημικές δυνατότητες που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν τις δυνάμεις μας», δήλωσε ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ σε συνέντευξή του. «Και δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε με επιτυχία στον Δυτικό Ειρηνικό, εκτός και αν μπορέσουμε να τους νικήσουμε».

Ο στρατηγός Γουάιτινγκ είπε ότι η Κίνα έχει τριπλασιάσει το δίκτυο των δορυφόρων πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης από το 2018, το οποίο περιέγραψε ως «ιστό δολοφονίας στον Ειρηνικό Ωκεανό για να βρει, να διορθώσει, να παρακολουθήσει και ναι, να στοχεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συμμαχικές στρατιωτικές δυνατότητες».