ΚΟΣΜΟΣ

Iός επιβιώνει στο κρέας ακόμη και μετά το ψήσιμο- Προσέξτε πώς το καταναλώνετε

Iός επιβιώνει στο κρέας ακόμη και μετά το ψήσιμο- Προσέξτε πώς το καταναλώνετε
Φωτ.: Unsplash

Αν τρώτε το κρέας σας όχι και τόσο καλοψημένο θα πρέπει να έχετε το νου σας.... 

Ο ιός H5N1 μπορεί να επιβιώσει σε κρέας ακόμη και μετά το ψήσιμο, λέει το USDA.

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι χάμπουργκερ μαγειρεμένα στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ (σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου) περιείχαν ζωντανά ίχνη ενός υποκατάστατου ιού της γρίπης των πτηνών, σύμφωνα με την Telegraph.

Αναλυτικότερα, ο ζωντανός ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 μπορεί να επιβιώσει σε κρέας που μαγειρεύεται με συγκεκριμένο τρόπο, διαπίστωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Σε μια μελέτη που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα, οι επιστήμονες του USDA ανακάλυψαν ότι τα χάμπουργκερ που μαγειρεύονται στους 120 βαθμούς Φαρενάιτ - τη θερμοκρασία μιας μπριζόλας που είναι ψημένη rare - περιείχαν ζωντανά ίχνη ενός υποκατάστατου του ιού της γρίπης των πτηνών.

Το κατά πόσον η ποσότητα του ιού που βρέθηκε θα ήταν αρκετή για να μολύνει έναν άνθρωπο είναι ακόμη ασαφές, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν ότι - καθώς ο H5N1 συνεχίζει να εξαπλώνεται μέσω των βοοειδών των ΗΠΑ - το ψημένο rare και το ωμό κρέας μπορεί να αποτελέσει μια πιθανή οδό μετάδοσης.

Αρχικά δεν αποκάλυψε ότι ο ιός βρέθηκε σε δείγματα τέτοιους κρέατος

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το οποίο έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για ανεπαρκή ανταλλαγή πληροφοριών κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδημίας γρίπης των πτηνών, παρουσίασε τα ευρήματά του σε ενημέρωση του Τύπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά αρχικά δεν αποκάλυψε ότι ο ιός βρέθηκε σε δείγματα τέτοιου κρέατος (rare).

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η υπηρεσία δήλωσε ότι δεν υπήρχε ιός σε μπιφτέκια που μαγειρεύτηκαν στους 145 βαθμούς (medium rare) ή στους 160 βαθμούς (well done), αλλά ανέφερε μόνο ότι ίχνη του ιού βρέθηκαν σε μπιφτέκια που μαγειρεύτηκαν στους 120 βαθμούς όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους.

Ενώ ο H5N1 έχει βρεθεί μέχρι στιγμής μόνο στα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής της Αμερικής, ορισμένα βοοειδή επαναχρησιμοποιούνται για βοδινό κρέας όταν «αποσύρονται» από την παραγωγή γάλακτος.

Σχετικές ειδήσεις