Επιστολική ψήφος: Το SOS για την επιστροφή του φακέλου

Για το ενδεχόμενο η επιστολική ψήφος να επεκταθεί στις εθνικές εκλογές, η υπουργός Εσωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε δεσμευτεί πως θα το φέρουμε σε συζήτηση στη Βουλή, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές»
Επιστολική ψήφος: Το SOS για την επιστροφή του φακέλου
2'

Πάνω από 200.000 Έλληνες έχουν εγγραφεί για την επιστολική ψήφο και η αποστολή των φακέλων ξεκίνησε τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όπως ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών στο OPEN, στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο έχουν εγγραφεί 202.000 Έλληνες από 128 χώρες και έχουν λάβει φάκελο ένας στους τρεις.

Για το ενδεχόμενο η επιστολική ψήφος να επεκταθεί στις εθνικές εκλογές, η υπουργός Εσωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε δεσμευτεί πως θα το φέρουμε σε συζήτηση στη Βουλή, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές (...). Εμείς θα εισηγηθούμε την επέκταση, θα δούμε τις παραμέτρους».

Πώς να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε για την επιστολική ψήφο και τις ευρωεκλογές τα εξής:

  • Η τελευταία μέρα για να μεταβεί κούριερ για παραλαβή του φακέλου είναι η 28η Μαΐου για όσους μένουν στο εξωτερικό και η 3η Ιουνίου για όσους μένουν στο εσωτερικό.
  • Αφού συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο, το διπλώνετε και μπαίνει στον φάκελο της επιστολικής ψήφου που φέρει και χαρακτηριστικά γνησιότητας. Κλείνει αυτός ο φάκελος, συμπληρώνετε την υπεύθυνη δήλωση είτε με έγχαρτο τρόπο είτε ηλεκτρονικά -αν γίνει έγχαρτα θέλει αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας- και μπαίνουν στον μεγάλο φάκελο επιστροφής.
  • Άρα ο φάκελος επιστροφής θα έχει μέσα κλειστό τον φάκελο με το ψηφοδέλτιο και σε περίπτωση που η υπεύθυνη δήλωση γίνει έγχαρτα, τη δήλωση και το αντίγραφο της ταυτότητας.
  • Ο φάκελος πάει μέσω κούριερ, με χρέωση ελληνικού δημοσίου, στις επιτροπές των δικαστικών.

Για τη μυστικότητα του φακέλου της επιστολικής ψήφου, η κυρία Κεραμέως ανέφερε: «Όταν παραλαμβάνεται ο φάκελος, θα ανοίξει και η επιτροπή των δικαστικών θα δει πως ο Χ πολίτης έχει δικαίωμα ψήφου και ο κλειστός φάκελος θα πέσει στην κάλπη».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή