Μαρίνα Σάττι
H Mαρίνα Σάττι είναι έτοιμη για μεγάλες στιγμές
Πηγή: Sarah Louise Bennett EBU
MEDIA

Eurovision: Οι συμμετοχές της Ελλάδας που σάρωσαν και οι μεγάλες προσδοκίες για τη Μαρίνα Σάττι

Λίγες ημέρες πριν την 68η διοργάνωση τραγουδιού της Eurovision και η Μαρίνα Σάττι κερδίζει τις εντυπώσεις

Στις 9 Μαΐου, στο stage της Malmö Arena, στη Σουηδία, η Μαρίνα Σάττι θα προσπαθήσει να κερδίσει με τη φωνή και τη σκηνική της παρουσία το κοινό και την κριτική επιτροπή διεκδικώντας το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της 11ης Μαΐου της Eurovision. Οι προσδοκίες, έπειτα από αρκετά χρόνια, είναι μεγάλες και οι γνώστες του θεσμού ελπίζουν ακόμη και σε μία θέση στην πεντάδα.

Η Μαρίνα Σάττι, με το «Zari», έχοντας ως όπλο την υπέροχη μελωδική φωνή της, τα παραδοσιακά στοιχεία του κομματιού αλλά και σύμμαχο τον μετρ Φωκά Ευαγγελινό που ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις για την εμφάνισή της, είναι έτοιμη για μεγάλες στιγμές. Οι Eurofans ήδη μιλούν για εκείνη με αποθεωτικά σχόλια, το τραγούδι έχει γίνει viral μέσα από βίντεο στα social media, ενώ τα στοιχήματα είναι με το μέρος μας.

Σάττι

Σύμφωνα με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, η εκπρόσωπός μας θα περάσει με ευκολία στον τελικό κατακτώντας μάλιστα την τρίτη θέση ενώ για τον τελικό -μέχρι αυτή τη στιγμή- μάς δίνουν την 8η θέση. Κατάταξη, βέβαια, που μπορεί εύκολα να αλλάξει αφού μέρα με τη μέρα το «Zari» αγκαλιάζεται περισσότερο.

Η Μαρίνα Σάττι αναμένεται να κάνει υπερήφανους τους Έλληνες λάτρεις του μουσικού διαγωνισμού, όπως είχαν κάνει κι άλλοι εγχώριοι καλλιτέχνες στο παρελθόν.

Η αρχή έγινε, το 2001, όταν το τότε συγκρότημα Antique με το «Die for You» κέρδισε την τρίτη θέση. Η Έλενα Παπαρίζου, έχοντας ως παρτενέρ τον Νίκο Παναγιωτίδη, είχαν ξεχωρίσει στην Eurovision ανοίγοντας τον δρόμο για ένδοξες στιγμές.

Το 2004, ο Έλληνας star Σάκης Ρουβάς πήρε την απόφαση να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision και όλοι μιλούσαν για εκείνον σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Στον μεγάλο τελικό στην Κωνσταντινούπολη, το «Shake it» ερμηνεύτηκε 16ο ανά σειρά εμφάνισης και, στο τέλος της ψηφοφορίας, έλαβε 252 βαθμούς, τερματίζοντας στην 3η θέση από τους συνολικά 24 συμμετέχοντες. Η Ευρώπη παραληρούσε στο άκουσμα του κομματιού αλλά και στην εμφάνιση του Σάκη, με τον καλλιτέχνη να αγκαλιάζεται ιδιαίτερα.

Ένα χρόνο μόλις μετά, το 2005, ήρθε και η μεγάλη αναγνώριση. Έλενα Παπαρίζου και «My number one» έφεραν για πρώτη φορά την Ελλάδα στην κορυφή της Eurovision, με την Ελληνίδα star να ζει το όνειρο.

Με μουσική του Μάνου Ψαλτάκη και στίχους του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού, το «My Number One» έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη νίκη στην Eurovision. Το τραγούδι ξεχώρισε και για τα στοιχεία παραδοσιακής ελληνικής αφού η σύνθεση του περιλαμβάνει μπουζούκι και σόλο με κρητική λύρα.

Όταν η Παπαρίζου επέστρεψε στην Ελλάδα από το Κίεβο, μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου κρατούσε μια ελληνική σημαία και το τρόπαιο.

Μετά τη νίκη της Eurovision, το βίντεο για το τραγούδι κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη. Έφτασε στο #1 στα τσάρτς στην Ελλάδα και στην έτερη πατρίδα της Παπαρίζου τη Σουηδία για 4 εβδομάδες και έγινε χρυσός και στις δύο χώρες. Στις αρχές του 2006, ανακοινώθηκε ότι το «My Number One» θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Moda Records.

Να σημειωθεί ότι το τραγούδι κατείχε το ρεκόρ για τους περισσότερους 12 βαθμούς που δόθηκαν σε μία χώρα. Λόγος για τον οποίο, άλλωστε, φέτος η Έλενα θα ανέβει ξανά στο stage, στον δεύτερο ημιτελικό, για να θυμίσει σε όλους τι εστί… «Number One» σε ένα special act.

Το 2008, η επιτυχία επαναλήφθηκε και η Καλομοίρα με τον μυστικό της συνδυασμό («Secret Combination») έκανε μεγάλο γκελ. Η γεμάτη ταπεραμέντο star μπήκε στην τριάδα και παρέσυρε με τα λικνίσματά της τους φανατικούς της Eurovision. Ο Μάικλ Όσμπορν, δημοσιογράφος ψυχαγωγίας από το BBC News, το περιέγραψε τότε ως «ένα ζωντανό ποπ τραγούδι με μια συγκεκριμένη ελληνική γεύση», ενώ η σουηδική Aftonbladet το χαρακτήρισε ως «μπουζούκι ποπ» που θύμιζε την Έλενα Παπαρίζου.

Τα χρόνια, που ακολούθησαν, έγιναν κάποιες ακόμη φιλότιμες προσπάθειες… Το 2009, ο Σάκης Ρουβάς με το «This is our night» κέρδισε την 7η θέση, το 2010 ο Γιώργος Αλκαίος με το κομμάτι «Ώπα!» την 8η και ένα χρόνο μετά -το 2011- ο Λούκας Γιώρκας με το «Watch my dance» και το ζεμπέκικό του την 7η.

Το 2013, το συγκρότημα Koza Mostra και ο ρεμπέτης Αγάθωνας με το «Alcohol is free» βρέθηκαν στην 6η θέση ενώ στη συνέχεια οι ελληνικές συμμετοχές στην Eurovision δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Το 2022 η Αμάντα Γεωργιάδη έκανε τη δική της φιλότιμη προσπάθεια, μπαίνοντας στην 10άδα και συγκεκριμένα στην 8ην θέση με το «Die Together» ενώ φέτος όλοι οι Έλληνες ελπίζουμε ξανά σε μία καλή θέση με τη Μαρίνα Σάττι να έχει όλο το πακέτο για τη μεγάλη ανατροπή…



Διαβάστε επίσης

Eurovision 2024: Ολοκληρώθηκε η δεύτερη πρόβα της Ελλάδας – Αποθεωτική η Σάττι

Eurovision 2024: Η δεύτερη πρόβα της Ελλάδας και η εμφάνιση της Παπαρίζου που θα συζητηθεί

Eurovision 2024: Παπαρίζου, Σερτάμπ και Περέλι στη σκηνή σε ρόλο... έκπληξη


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ