ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνταξη με χρέη στον ΕΦΚΑ: Πίνακες με τις κρατήσεις και τα τελικά ποσά

Σύνταξη με χρέη στον ΕΦΚΑ: Πίνακες με τις κρατήσεις και τα τελικά ποσά

Ποιες οι κρατήσεις και τα τελικά ποσά σύνταξης στους οφειλέτες στον ΕΦΚΑ

Η διάταξη που προβλέπει τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες με χρέη ως 30.000 ευρώ θα εφαρμοστεί αναδρομικά και για τις εκκρεμείς αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από την εφαρμογή του σχετικού νόμου, ακόμη και αν σήμερα τα χρέη ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπεται στο τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» για την έκδοση σύνταξης σε όσους χρωστούν ως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και ως 6.000 ευρώ στον ΟΓΑ.

Τα ποσά που θα παρακρατούνται από τη σύνταξη των οφειλετών είναι από 333 ευρώ και άνω για χρέη προς τον ΕΦΚΑ και από 100 ευρώ και άνω για χρέη προς τον ΟΓΑ.

Τα ποσά

Με βάση τα ποσά της παρακράτησης, οι συντάξεις που θα λαμβάνουν οι οφειλέτες για κάποιους μήνες κυμαίνονται από 151 ευρώ ως 520 ευρώ, σύμφωνα με τους ενδεικτικούς πίνακες που δημοσιεύει ο «Ε.Τ».

Η παρακράτηση του 60% της σύνταξης θα διαρκεί μέχρι το χρέος να πέσει στις 20.000 ευρώ όσον αφορά τον ΕΦΚΑ και στις 6.000 ευρώ όσον αφορά τον ΟΓΑ. Από το όριο αυτό και μετά θα καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη και η υπόλοιπη οφειλή θα παρακρατείται από τη σύνταξη σε 60 δόσεις.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών, οι οφειλέτες που είχαν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση πριν από την ψήφιση του νόμου, και τα χρέη τους ήταν πάνω από 20.000 ευρώ και πάνω από 6.000 ευρώ, θα ειδοποιηθούν από τον ΕΦΚΑ να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στη διάταξη του νόμου εντός 10 ημερών με παρακράτηση σύνταξης για το τμήμα της οφειλής πάνω από 20.000 ευρώ και πάνω από 6.000 ευρώ. Μέσα στην ίδια προθεσμία (10ήμερο), από τη στιγμή που θα ειδοποιηθούν από τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής και όσοι κατέθεσαν αίτηση μετά την ψήφιση του νόμου.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις, η αίτηση υπαγωγής θεωρείται υποβληθείσα κατά την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα συνταξιοδότησης και ο συμψηφισμός της σύνταξης με την οφειλή θα εξεταστούν με την αρχική αίτηση, ακόμη κι αν σήμερα τα χρέη υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ ή τις 10.000 ευρώ αν πρόκειται για τον ΟΓΑ.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2024 με χρέη τότε 29.000 ευρώ, ενώ σήμερα το χρέος μπορεί να είναι 31.000 ευρώ, θα ενταχθεί στη ρύθμιση εφόσον υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο μέσα σε 10 μέρες από τότε που θα ειδοποιηθεί από τον ΕΦΚΑ.

Προσοχή: Επί εκκρεμών αιτήσεων το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση χάνεται αν έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση στην αίτηση συνταξιοδότησης.

Οι οφειλέτες που θα υποβάλουν για πρώτη φορά τις αιτήσεις τους μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές πάνω από 30.000 ευρώ, ή 10.000 ευρώ αν πρόκειται για τον ΟΓΑ.

Τα… ψιλά γράμματα

Οι προϋποθέσεις και… οι καταθέσεις

Η σύνταξη σε οφειλέτες με χρέη ως 30.000 ευρώ θα απονέμεται με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Οι ασφαλισμένοι με χρέη στον ΕΦΚΑ να μην έχουν καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ, και με χρέη προς τον ΟΓΑ οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ.

2. Οι αιτούντες σύνταξη θα πρέπει να έχουν απαραίτητα πληρωμένες εισφορές για 20 χρόνια και να έχουν συμπληρώσει είτε το 67ο έτος είτε το 62ο έτος (στην περίπτωση που έχουν 40 χρόνια ασφάλισης, εκ των οποίων τα 20 πληρωμένα).

3. Οι οφειλέτες που θα υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση εξουσιοδοτούν τον ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε νόμιμη άρση του απορρήτου των καταθέσεών τους σε όλες τις τράπεζες. Ο έλεγχος θα αφορά μόνον τους λογαριασμούς των οφειλετών, όχι αυτούς που είναι συνδικαιούχοι. Αν τα ποσά των καταθέσεων κατά τους τελευταίους 12 μήνες είναι πάνω από 12.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ οι αιτήσεις θα απορρίπτονται.

4. Αν τα χρέη είναι πάνω από 30.000 ευρώ ή πάνω από 10.000 ευρώ για τον ΟΓΑ, τότε θα ζητείται από τον ασφαλισμένο να καταβάλει το υπερβάλλον ποσό εντός διμήνου, αλλιώς η αίτηση θα απορρίπτεται.