Αυτό το προϊόν εξολοθρεύει τα κουνούπια

Τα ανθεκτικά κουνούπια προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία
Αυτό το προϊόν εξολοθρεύει τα κουνούπια
2'

Τα κουνούπια θα μπορούσαν να καταστραφούν από ένα απλό οικιακό προϊόν, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Τα κουνούπια σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο ζώο στον κόσμο μεταδίδοντας ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο κίτρινος πυρετός. Ο έλεγχος των πληθυσμών των κουνουπιών είναι επομένως απαραίτητος για τη δημόσια υγεία.

«Το πρόβλημα είναι η αντοχή ή η προσαρμογή των πληθυσμών κουνουπιών σε διάφορες κατηγορίες χημικών φυτοφαρμάκων», δήλωσε στο Newsweek ο Colince Kamdem, επίκουρος καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο. «Μερικοί πληθυσμοί μπορούν να επιβιώσουν από την έκθεση σε 10 φορές μεγαλύτερη δόση εντομοκτόνου που σκοτώνει τα ευαίσθητα κουνούπια».

Γιατί προβληματίζουν τα ανθεκτικά κουνούπια

Τα ανθεκτικά κουνούπια προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σε περιοχές όπως η Υποσαχάρια Αφρική, η οποία φέρει ένα δυσανάλογα υψηλό ποσοστό από τα 247 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας που αναφέρονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο.

«Η αντίσταση στα εντομοκτόνα απειλεί να εμποδίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μείωση της επιβάρυνσης της ελονοσίας στην Υποσαχάρια Αφρική», δήλωσε ο Kamdem. «Η ανάπτυξη πιο ισχυρών χημικών ουσιών είναι επειγόντως απαραίτητη για την ενίσχυση των προγραμμάτων ελέγχου των κουνουπιών».

Μια ειδική κατηγορία εντομοκτόνων που ονομάζονται νεονικοτινοειδή έχει δείξει πολλά υποσχόμενο σε εργαστηριακές δοκιμές και δοκιμές πεδίου ως δεύτερη άμυνα ενάντια στα ανθεκτικά κουνούπια.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου στο περιοδικό PLOS Neglected Tropical Diseases, ο Kamdem και η ομάδα του ξεκίνησαν να βρουν μια απλή και αποτελεσματική μέθοδο για να αυξήσουν τη δραστικότητα αυτής της κατηγορίας εντομοκτόνων. Και αυτό που βρήκαν ήταν ότι η προσθήκη απλού σαπουνιού μπάνιου θα μπορούσε να αυξήσει την ισχύ των νεονικοτινοειδών κατά περισσότερο από 10 φορές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή