ΕΘΝΙΚΑ

Αντιστράτηγος (εα) Κούσαντας στο Newsbomb.gr: 7 σημεία ξεμπροστιάζουν την τουρκική προκλητικότητα

Αντιστράτηγος (εα) Κούσαντας στο Newsbomb.gr: 7 σημεία ξεμπροστιάζουν την τουρκική προκλητικότητα
Φωτ.: Eurokinissi

Ο αμυντικός αναλυτής, αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας «ζυγίζει» στο Newsbomb.gr όσα έχουν γίνει από την Τουρκία και αποκρυπτογραφεί το τι πρέπει να περιμένουμε από την συνάντηση της Άγκυρας 

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν για πολλοστή φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις την στιγμή που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Η Τουρκία ορέγεται συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί με κάθε τρόπο την Αθήνα, αλλά και το κοινό αίσθημα.

Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον αμυντικό αναλυτή, αντιστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Κούσαντα προκειμένου να «ζυγίσει» όσα έχουν γίνει και να αποκρυπτογραφήσει το τι πρέπει να περιμένουμε.

Σημειωτέον πως ο κ. Κούσαντας έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία, στην Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη στο βαθμό του Ταξίαρχου και είναι κάτοχος δύο Masters στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).

Προκλήσεων συνέχεια η πάγια τακτική της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον κ. Κούσαντα από την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών και μετά, μόλις σε 5 μήνες, μεσολάβησαν πολλές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί να δημιουργήσει τετελεσμένα βλέποντας την ανύπαρκτη αντίδραση της Ελλάδας.

«Η πάγια τακτική της Τουρκίας είναι να δοκιμάζει την αντίδραση της Ελλάδας. Εάν βλέπει ότι η Ελλάδα δεν αντιδρά συνεχίζει στο επόμενο στάδιο τουρκικών διεκδικήσεων», σημειώνει ο αναλυτής και οριοθετεί την τρέχουσα κατάσταση σε επτά σημεία.

Συγκεκριμένα ο κ. Κούσαντας τα αποτυπώνει ως εξής στο Newsbomb.gr :

«1. Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ακόμα ένας βυζαντινός ναός, η Ιερά Μονή της Χώρας, έχει μετατραπεί σε τζαμί εν μέσω χαλαρής διαμαρτυρίας από το Ελληνικό ΥΠΕΞ. Η δήλωση του ΠΘ στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συζητήσει με τον Ερντογάν το θέμα της ισλαμοποίησης της Ιεράς Μονής της Χώρας δεν εκφράζει την Κοινή Γνώμη των Ελλήνων πολιτών.

Η Ελλάδα έπρεπε να έχει κάνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το 2020 κατά της Τουρκίας (η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης) όταν έγινε η μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας και επιπλέον να διεθνοποιήσει το θέμα αυτό σε όλα τα χριστιανικά Ορθόδοξα κράτη και κυρίως στην ΕΕ και την UNESCO.

2. Η επίσκεψη του Έλληνα ΠΘ συμπίπτει με την τουρκική Άσκηση ‘’Θαλασσόλυκος 2024’’ με συμμετοχή 15.000 προσωπικού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, 100 πλοίων επιφανείας, 8 υποβρυχίων, 40 αεροσκαφών F 16, την στιγμή που ο ΠΘ θα βρίσκεται στην Άγκυρα. Επιπλέον η Τουρκία ζητά με ΝAVTEX να πραγματοποιήσει σε διεθνή ύδατα (Δυτικά των Ελληνικών Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου) Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης μέσα στην καρδιά του Αιγαίου, ενώ το δικαίωμα Έρευνας και Διάσωσης είναι γνωστό στον ΙΜΟ και ICAO ότι ανήκει στην Ελλάδα στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού του Πειραιά που ταυτίζεται με το FIR Αθηνών.

3. Η επαναφορά των τουρκικών αξιώσεων για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο που είχε αδρανήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τέθηκε επίσημα από το τουρκικό ΥΠΕΞ με την δημιουργία των δύο Περιβαλλοντικών Θαλασσίων Πάρκων (Ιόνιο Αιγαίο).

4. Ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έθεσε θέμα "δήθεν μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με καταπίεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων’’ στην σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας μόλις μια εβδομάδα πριν την επίσκεψη του Έλληνα ΠΘ στην Τουρκία

5. Στην Ελλάδα έχουν εισέλθει 17.315 παράνομοι μετανάστες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2024, αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος 109%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της FRONTEX παρά τους διακανονισμούς και τα μαγειρέματα ‘’Καιρίδη’’ . Η Τουρκία κάνει τα στραβά μάτια διαρκώς σε όλη την παραμεθόριο περιοχή.

6. Οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι ‘’το 1974 έγινε μόνο η μισή δουλειά στην Κύπρο’’ και οι δηλώσεις Τατάρ ότι ‘’μια σπίθα μπορεί να κάνει την Κύπρο σαν την Λωρίδα της Γάζας’’ πρέπει να προβληματίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος.

7. Σημαντικότερη πρόκληση όλων αποτελεί η πρόθεση της Τουρκίας να συμπεριλάβει στην διδακτέα ύλη στα βιβλία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θέματα της Γαλάζιας Πατρίδας. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί μεγάλη ανησυχία και πρόκληση για την Ελλάδα διότι αποδεικνύεται ο διαχρονικός αναθεωρητικός χαρακτήρας της Τουρκίας με την έκδοση νέων χαρτών, χωρίς κανένα σεβασμό στις Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων, ενώ γεμίζει με εθνικιστικές τάσεις τους μαθητές ότι οι Έλληνες έχουν κυριεύσει τα νησιά τους. Το γεγονός της έκδοσης νέων χαρτών μέχρι τον 25ο μεσημβρινό με ονόματα τουρκικά δημιουργεί νέα εθνικιστικά δεδομένα, με το 56% των Τούρκων από επίσημη έρευνα να πιστεύει ότι τους ανήκουν εδάφη άλλων χωρών»

Βασικό συμπέρασμα

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον κ. Κούσαντα το κλίμα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία «είναι γεμάτο με προκλήσεις από την Διακήρυξη των Αθηνών και μετά, χωρίς καμία πρόοδο στον Πολιτικό Διάλογο πλην της Θετικής Ατζέντας για την οικονομική ενίσχυση κυρίως στις παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές από τις επισκέψεις τούρκων επισκεπτών».

Σχετικές ειδήσεις