ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη ο διαβόητος διακινητής μεταναστών «Σκορπιός»

Συνελήφθη ο διαβόητος διακινητής μεταναστών «Σκορπιός»
BBC

Ο διακινητής είχε μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες στη Μάγχη

Συνελήφθη ο «Σκορπιός», ένας από τους πλέον διαβόητους διακινητές μεταναστών με έδρα το ιρανικό Κουρδιστάν. Πρόκειται για Μπαρζάν Ματζίντ ο οποίος υπήρχε στην παγκόσμια λίστα με τους κορυφαίους καταζητούμενους. Εκμεταλλευόταν τον πόνο και την απελπισία των μεταναστών που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο και λάμβανε υπέρογκες αμοιβές.

Την περασμένη εβδομάδα δύο συντάκτες του BBC τον είχαν εντοπίσει στη Σουλεϊμανίγια στο Ιράκ. Είπε ότι είχε μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες στη Μάγχη: «Ίσως χίλιους, ίσως 10.000. Δεν ξέρω, δεν μέτρησα». Έδειχνε μάλιστα να αδιαφορεί για τα θύματα: «Είναι γραμμένο από τον Θεό πότε θα πεθάνεις, αλλά ο Θεός δεν σου λέει “μπες στη βάρκα”».

Κανένας ωστόσο δεν γνώριζε το σημείο που ζούσε, με αποτέλεσμα να απέφευγε τη σύλληψη παρά τη διεθνή επιχείρηση παρακολούθησης από την αστυνομία. Το 2022, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δέκα ετών για λαθρεμπόριο ανθρώπων ερήμην του. Παράλληλα του επιβλήθηκε πρόστιμο 968.000 ευρώ. Ο διαβόητος διακινητής μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2013, ζώντας στο Νότιγχαμ, όπου έχει ακόμα διασυνδέσεις. Το 2015, απελάθηκε στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, αφού καταδικάστηκε για αδικήματα για ναρκωτικά και όπλα.

Το δίκτυο του Ματζίντ είχε φέρει στην Ευρώπη χιλιάδες ανθρώπους, μέσα σε άθλιες συνθήκες και αφού είχαν καταβάλει τεράστια ποσά ο καθένας από αυτούς. Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν περάσει το Στενό της Μάγχης σε βάρκες ή κρυμμένοι σε φορτηγά.

*Με πληροφορίες από Daily Mail, BBC

Σχετικές ειδήσεις