ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ευκαιρίες από επαγγέλματα - «θησαυρούς»: Ποιες δουλειές θα πάρουν τα πάνω τους πολύ σύντομα

Μεγάλες ευκαιρίες από επαγγέλματα - «θησαυρούς»: Ποιες δουλειές θα πάρουν τα πάνω τους πολύ σύντομα
Φωτ.: Unsplash

Συγκεκριμένα επαγγέλματα αναμένεται να αποκτήσουν μεγάλο έρεισμα το επόμενο διάστημα 

Πολύ μεγάλος προβληματισμός επικρατεί σε νέους, αλλά και παλιότερους εργαζομένους για το μέλλον των επαγγελμάτων που έχουν σπουδάσει και επενδύσει την ζωή τους.

Κι αυτό επειδή στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι συχνά ο κίνδυνος να αντικατασταθούν ορισμένες θέσεις εργασίας από τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Ωστόσο όπως αναφέρει ο Felix Richter της Statista, αυτές οι αλλαγές, καθώς και οι κοινωνικές αλλαγές, συνήθως προσφέρουν και νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

Σκεφτείτε για παράδειγμα την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου: ενώ οδήγησε σε μείωση των θέσεων εργασίας στο λιανικό εμπόριο, στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει την ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας στις μεταφορές και τις αποθήκες.

Σύμφωνα με τις επαγγελματικές προβλέψεις απασχόλησης του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ, οι μεταφορές και οι αποθήκες θα είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς κατά την επόμενη δεκαετία, με τη μισθωτή απασχόληση στον τομέα να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 8,6% μέχρι το 2032.

Με 9,7%, η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης αναμένεται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής βοήθειας, ο οποίος οδηγείται λιγότερο από τις τεχνολογικές αλλαγές και περισσότερο από τις δημογραφικές αλλαγές. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του αυξανόμενου επιπολασμού των χρόνιων παθήσεων, ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής βοήθειας αναμένεται να αντιπροσωπεύει 2,1 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2032, αποτελώντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των νέων θέσεων εργασίας που αναμένονται έως το τέλος της περιόδου προβολής.

Εξετάζοντας τα επιμέρους επαγγέλματα, η τάση αυτή είναι επίσης εμφανής, με τους οικιακούς βοηθούς υγείας και προσωπικής φροντίδας να προβλέπεται ότι θα είναι μακράν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο επάγγελμα κατά την επόμενη δεκαετία, προσθέτοντας περισσότερες από 800.000 θέσεις εργασίας έως το 2032.

Με τους εγγεγραμμένους νοσηλευτές και τους υπευθύνους ιατρικών και υγειονομικών υπηρεσιών να βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα, είναι σαφές ότι ο τομέας της υγείας στο σύνολό του θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό αύξησης της απασχόλησης στο εγγύς μέλλον.

Σχετικές ειδήσεις

Σχετικές ειδήσεις