ΚΟΣΜΟΣ

Σφαγή αμάχων στο Μαλί: Αυτονομιστές κατηγορούν τον στρατό και τη Βάγκνερ

mali
Photo: AP

Μαλί: Τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας ακολουθούν πολλές καταγγελίες για ωμότητες του στρατού

Συμμαχία οργανώσεων αυτονομιστών ανταρτών, που πολεμούν εναντίον του κεντρικού κράτους στην Μπαμακό, κατηγόρησε χθες Σάββατο τον στρατό του Μαλί και τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ πως σφαγίασαν ένδεκα άμαχους αυτή την εβδομάδα στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας.

Οι αρχές του Μαλί δεν απάντησαν όταν το Γαλλικό Πρ ακτορείο τους ζήτησε να σχολιάσουν τις κατηγορίες που περιέχονται σε ανακοίνωση του Διαρκούς Στρατηγικού Πλαισίου για την Υπεράσπιση του Λαού του Αζαουάντ (ΔΣΠ-ΥΛΑ), συμμαχίας αυτονομιστικών οργανώσεων με κυρίαρχο στοιχείο τους Τουαρέγκ.

«Την Τετάρτη 15η Μαΐου 2024, το χωριό Τασίκ, στην περιφέρεια της Κιντάλ, έγινε περί τις 10:00 στόχος περιπόλου μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας Βάγκνερ και του στρατού του Μαλί, που διέπραξε σοβαρές παραβιάσεις σε βάρος του πληθυσμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η περίπολος διέλυσε καταστήματα και οχήματα, ενώ εμπορεύματα φορτώθηκαν σε οχήματα «νοικιασμένα επί τούτου». Οι μισθοφόροι και οι στρατιωτικοί άρπαξαν επίσης τέσσερα οχήματα, κατά την ίδια πηγή.

«Το ΔΣΠ-ΥΛΑ καταδικάζει ανεπιφύλακτα αυτές τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις, που προγραμματίζονται στο πλαίσιο στοχευμένης εθνικής εκκαθάρισης» με σκοπό να εξαλειφθούν με ταχείες διαδικασίες οι «αυτόχθονες» στο «έδαφος του Αζαουάντ», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση των αυτονομιστών.

Αζαουάντ αποκαλούν οι Τουαρέγκ το βόρειο Μαλί, που οι αυτονομιστικές οργανώσεις στην περιοχή θέλουν να αποκτήσει ανεξαρτησία.

Οι ένοπλες αυτονομιστές οργανώσεις απώλεσαν τον έλεγχο πολλών κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα του Μαλί αφού εξαπολύθηκε ευρείας κλίμακας επίθεση του στρατού από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, που κορυφώθηκε με την κατάληψη της πόλης Κιντάλ, προπυργίου του αυτονομιστικού κινήματος και μείζονος διακυβεύματος για το κεντρικό κράτος, που δεν παύει να λέει πως σκοπός του είναι η αποκατάσταση της «εθνικής κυριαρχίας» σε όλη την επικράτεια.

Τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας ακολουθούν πολλές καταγγελίες για ωμότητες του στρατού και των ρώσων συμμάχων του σε βάρος αμάχων από το 2022. Το Μπαμακό τις διαψεύδει.

Το Μαλί, φτωχή και περίκλειστη χώρα στην καρδιά του Σαχέλ, παραμένει βυθισμένο σε πολυδιάστατη κρίση αφότου ξέσπασαν το 2012 οι εξεγέρσεις αυτονομιστών και τζιχαντιστών στον Βορρά.

Οι συνταγματάρχες που κατέλαβαν την εξουσία στο Μαλί με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2020 τερμάτισαν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία, την άλλοτε επικυρίαρχη αποικιακή δύναμη, και στράφηκαν στη Ρωσία.