ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοταχώς για επιστολική ψήφο και μετά τις ευρωεκλογές

Ολοταχώς για επιστολική ψήφο και μετά τις ευρωεκλογές

«Το βασικότερο και πλέον συγκινητικό με την επιστολική ψήφο είναι πως φθάνει σε κάθε γωνιά παγκοσμίως, για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

«Είμαστε πανέτοιμοι για τις ευρωεκλογές», προανήγγειλε η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σήμερα (19/05) στον ΣΚΑΪ. «Μέχρι στιγμής, από τους 200.000 που έκαναν αίτηση για επιστολική ψήφο, οι 180.000 έχουν λάβει το σχετικό υλικό και πάνω από 12.000 έχουν ήδη ψηφίσει», επεσήμανε ακόμη, σημειώνοντας παράλληλα πως προτεραιότητα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, είναι το συγκεκριμένο μέτρο να επεκταθεί και μετά την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, με φόντο τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πώς ψηφίζουμε μέσω επιστολικής ψήφου

Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου είναι διαφορετικό από αυτά που συνήθως χρησιμοποιούνται στις εκλογές στην Ελλάδα. Είναι ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο μίας σελίδας διπλής όψης και όχι ο γνωστός «πάκος» με τις λίστες υποψηφίων του κάθε συνδυασμού.

    • Στην πρώτη όψη του ψηφοδελτίου, υπάρχουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. Εκεί, θα βάλετε σταυρό ή «τικ» με μπλε ή μαύρο στιλό δίπλα στον συνδυασμό προτίμησης. Για να ψηφίσετε λευκό, θα βάλετε σταυρό δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο «Δεν επιλέγω κανέναν από τους ανωτέρω. Ψηφίζω λευκό» ή δεν θα επιλέξετε κανέναν συνδυασμό.
    • Στην πίσω όψη του ψηφοδελτίου, θα δείτε ένα μεγάλο τετράγωνο, εντός του οποίου περιέχονται 42 μικρότερα τετράγωνα, αριθμημένα από το 1 έως το 42. Για να επιλέξετε έναν / μία υποψήφιο/–α του συνδυασμού προτίμησης, πρέπει να επιλέξετε τον αριθμό που του / της αντιστοιχεί, όπως αναγράφεται στο έντυπο οδηγιών που περιέχεται στον φάκελο με το εκλογικό υλικό που θα λάβετε. Μπορείτε να ψηφίσετε από 0 έως 4 υποψήφιους ευρωβουλευτές ενός συνδυασμού.
    • Τέλος, κάτω από το τετράγωνο με τους 42 αριθμούς, υπάρχει ειδικό πλαίσιο στο οποίο δηλώνετε τον αριθμό υποψήφιων ευρωβουλευτών που έχετε ψηφίσει, δηλαδή από 0 έως 4. Αν αφήσετε κενό το ειδικό πλαίσιο ή αν επιλέξετε περισσότερους από 4 υποψηφίους, τότε η ψήφος σας θα ληφθεί υπόψη υπέρ του συνδυασμού που επιλέξατε, πλην όμως κανένας σταυρός προτίμησης δεν θα ληφθεί υπόψη.

Σχετικές ειδήσεις