ΦΑΡΜΑΚΟ

Γεωργιάδης: Ξεχωριστό «κανάλι» καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό για το φάρμακο το 2025

Άδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Υπ. Υγ.

«Κλειδώνουν» τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης από τον Ιούνιο. 

Σε πάνελ με τίτλο «Οικοσύστημα Φαρμάκου: Θωρακίζοντας την παραγωγή και την καινοτομία στην Ευρώπη και την Ελλάδα» συμμετείχε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο 5ο Συνέδριο που διοργάνωσαν το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα, την Τετάρτη (15/05/2024). Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων και η πρόεδρος της Pharma Innovation Forum (PIF) Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη.

Για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη νοσοκομειακή και retail, θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια. Αν σκεφτείτε ότι πριν από δέκα χρόνια, η δαπάνη ήταν 1,940 δισ., είναι ένα δισεκατομμύριο εκατό εκατομμύρια παραπάνω. Η αύξηση του ενάμιση δισεκατομμυρίου δεν έγινε λόγω του επενδυτικού clawback. Δεν συνδέονται τα δύο».

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι από τον Ιούνιο θα «κλειδώσουν» τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η δαπάνη. «Δεν παραγγέλνει η κυβέρνηση φάρμακα. Οι γιατροί παραγγέλνουν. Εκείνοι γράφουν και η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές γράφουν όχι πολύ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Αυτή δεν είναι δική μου δουλειά, αυτή είναι δουλειά της ιατρικής κοινότητας. Όποιοι μας δίνουν θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμείς τα εφαρμόζουμε. Από την αρχή του Ιουνίου που θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όλες οι εξετάσεις σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ, θα μπορούμε να κλειδώνουμε και τα πρωτόκολλα και να ελέγχουμε καλύτερα και τη δαπάνη».

«Η φαρμακευτική δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε έναν χρόνο μικρότερη φαρμακευτική δαπάνη από τον προηγούμενο χρόνο. Διότι ναι μεν έχεις μια μείωση των τιμών από δελτίο σε δελτίο, αλλά έχεις πολλά καινούργια φάρμακα τα οποία είναι κατά κανόνα ακριβά. Και επίσης, έχεις έναν πληθυσμό που γηράσκει. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να εφαρμόσω με όρους διαφάνειας όλα τα μέτρα που έχουμε σκεφτεί και να δούμε πώς αυτό θα έχει επίπτωση στην πραγματική πορεία της δαπάνης» πρόσθεσε.

Για τα καινοτόμα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι από την επόμενη χρονιά, θα υπάρξει ξεχωριστό «κανάλι» μέσαστο προϋπολογισμό του φαρμάκου. «Οι εταιρείες δεν πρόκειται να φέρουν το πολύ καινούριο και ακριβό φάρμακο σε μία χώρα όταν πιστεύουν ότι από εκεί τελικά δεν θα πληρωθούν, ενώ θα πάνε σε μια άλλη χώρα που θα πληρωθούν. Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες, για τα πολύ καινοτόμα φάρμακα, δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως μία από τις πρώτες χώρες που θα κάνουν αίτηση να έρθουν. Η Ελλάδα είναι σε δεύτερη ταχύτητα. Εμείς πραγματικά θέλουμε η Ελλάδα να είναι στην πρώτη ταχύτητα. Διότι έστω και ένας ασθενής να χρειάζεται συγκεκριμένο φάρμακο για να γίνει καλά, εγώ θέλω να μπορώ να του το δώσω. Θέλω κάθε ασθενής που χρειάζεται πραγματικά το φάρμακό του να μπορεί να το βρει. Και αν υπάρχει κάπου στον κόσμο ένα φάρμακο που μπορεί να σώσει έναν άνθρωπο, να μπορούμε να το φέρουμε και να του το δώσουμε».

«Το 2025, θα φτιάξουμε ένα ξεχωριστό κανάλι καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό μας, έτσι ώστε να μπορούν οι εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να φέρουν κάποια φάρμακα στην Ελλάδα, να ξέρουν ότι αν έρθουν στην Ελλάδα, αυτά είναι τα λεφτά που έχει η Ελλάδα να διαθέσει για αυτό το κομμάτι, τόσα είναι τα καινούργια φάρμακα που έχουν κάνει αίτηση να μπουν, άρα περίπου τόσο θα είναι αυτό που θα έχουν ως επιστροφή. Για να μπορούν να είναι προστατευμένοι από την υπόλοιπη αγορά, όπου καμιά φορά το clawback φτάνει σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα. Σε μερικά φάρμακα, το 2023, πήγε σε μη βιώσιμα επίπεδα. Άρα λοιπόν, ναι, πιστεύουμε αυτό το μοντέλο, το θεωρώ σωστό, παρότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, γιατί τα καινούρια φάρμακα που μπαίνουν μέσα καταναλίσκουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο στη δαπάνη, διότι είναι ακριβά φάρμακα. Υπάρχουν θεραπείες που είναι πραγματικά πάρα πολύ ακριβές» κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις