ΚΟΣΜΟΣ

Διαπραγματεύσεων συνέχεια μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διαπραγματεύσεων συνέχεια μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Νέες διαβουλεύσεις στο Κάιρο, για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα, Κυριακή του Ορθόδοξου Πάσχα και 212η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αναμένεται να αρχίσουν σε μερικές ώρες στο Κάιρο οι συνομιλίες για την ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με «φόντο» την ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των εμπολέμων για παρεμπόδιση της συμφωνίας.

Επί του πεδίου, αναφέρθηκαν νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στον νότο, τη Ράφα, με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς να κάνει λόγο για 32 νεκρούς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

Παράλληλα, η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Σίντι Μακέιν, «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου, διότι πλέον η βόρεια Λωρίδα της Γάζας πλήττεται από «πραγματικό λιμό», που εξαπλώνεται προς τον νότο.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς υπό τον Χαλίλ αλ Χάγια είχε εχθές (04/05) έναν πρώτο γύρο επαφών με τους μεσολαβητές, που περιμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ωστόσο, δεν υπήρξε «καμιά εξέλιξη», όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Χαμάς, κινήματος στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος σημείωσε πως μόνο αν υπάρξουν απτές ενδείξεις προόδου ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον Δαυίδ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, θα πάει στο Κάιρο.

Κατ’ αυτόν, «πρέπει να αναμένονται μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σε αληθινή συμφωνία». Ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, βρίσκεται επίσης στο Κάιρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios.

Την επομένη της κατηγορίας της Χαμάς πως ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμποδίζει οιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας επιμένοντας πως θα διατάξει επίθεση στη Ράφα, Ισραηλινός αξιωματούχος κατηγόρησε τη Χαμάς πως εμποδίζει κάθε πιθανότητα συμφωνίας, επιμένοντας στην αξίωση για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Η πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, Ηνωμένες Πολιτείες), που υπεβλήθη στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιων φυλακισμένων.

Προχθές (03/05), η Χαμάς ανακοίνωνε πως η αντιπροσωπεία πάει στο Κάιρο με «ανοικτό πνεύμα», ωστόσο, επιμένοντας στις πάγιες απαιτήσεις της: Τον «πλήρη τερματισμό της επίθεσης» του Ισραήλ και την «απόσυρση» του ισραηλινού στρατού από τον θύλακα.

Το Ισραήλ απορρίπτει τους όρους της Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατική οργάνωση», όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κι έχει ορκισθεί να «αφανίσει» μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (04/05), χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα σε εκείνους και συγγενείς ομήρων, διαδήλωσαν ξανά στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία και να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί που εξακολουθούν να κρατούνται από μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πανό με το πορτραίτο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέγραφε το σύνθημα «εσύ υπονομεύεις κάθε συμφωνία».

Σχετικές ειδήσεις