ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Επίθεση κατά ευρωβουλευτή του SPD - «Θα προστατεύσουμε τη δημοκρατία»

O Mατίας Έκε
O Mατίας Έκε

Η Γερμανία δεσμεύθηκε να καταπολεμήσει τη βία κατά των πολιτικών μετά τον σοβαρό τραυματισμό ευρωβουλευτή του SPD

Η γερμανική πολιτική τάξη καταδίκασε με δριμύτητα την επίθεση κατά του Γερμανού ευρωβουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ματίας Εκε στην Δρέσδη. Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάζερ υποσχέθηκε «σκληρή δράση» για την προστασία της δημοκρατίας καθώς αυξάνονται οι πολιτικές επιθέσεις

Δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει την έκρηξη βίας κατά των πολιτικών, αφού ένας Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά από μια επίθεση, ενώ έκανε εκστρατεία για την επανεκλογή του.

Ο Mατίας Έκε 41 ετών, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Φάζερ χτυπήθηκε και δέχθηκε κλωτσιές από μια ομάδα τεσσάρων ατόμων ενώ έβαζε αφίσες στη Δρέσδη, πρωτεύουσα του ανατολικού κρατιδίου της Σαξονίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Πηγή του SPD είπε ότι τα τραύματά του θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Λίγο πριν, η ίδια ομάδα επιτέθηκε σε έναν 28χρονο ακτιβιστή των Πρασίνων, ο οποίος επίσης ανέβαζε αφίσες, είπε η αστυνομία, αν και τα τραύματά του δεν ήταν τόσο σοβαρά.

«Το συνταγματικό κράτος πρέπει και θα απαντήσει με σκληρή δράση και περαιτέρω προστατευτικά μέτρα για τις δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα μας», ανέφερε η Φάζερ, λέγοντας ότι η επίθεση στον Έκε ήταν επίσης «επίθεση στη δημοκρατία». Υποσχέθηκε «σκληρή δράση και περαιτέρω προστατευτικά μέτρα» ως απάντηση στις επιθέσεις.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ήταν ένας από τους πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Έκε, λέγοντας σε μια ανάρτησή της στο X ότι ήταν «τρομοκρατημένη από την άγρια επίθεση».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Η δημοκρατία απειλείται από τέτοιου είδους πράξεις». Είπε σε ένα συνέδριο των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων στο Βερολίνο ότι τέτοιες επιθέσεις προκύπτουν από «την ατμόσφαιρα που δημιουργείται από την αντιπαράθεση των ανθρώπων». «Δεν πρέπει ποτέ να αποδεχτούμε τέτοιες πράξεις βίας… πρέπει να αντιταχθούμε όλοι μαζί».

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Σαξονίας Mιχαελ Κρέτσμερ, είπε ότι τέτοια επιθετικότητα και απόπειρες εκφοβισμού θυμίζουν την πιο σκοτεινή εποχή της γερμανικής ιστορίας, μια αναφορά στη ναζιστική κυριαρχία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός στη Γερμανία, και η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, καταδίκασαν αμφότερες την επίθεση στον Έκε. «Οι ένοχοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε η φον ντερ Λάιεν στο X.

Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των επιθέσεων σε πολιτικούς κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο έχει διπλασιαστεί από το 2019, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο. Η Φάζερ είπε ότι η λεκτική εχθρότητα των εξτρεμιστών και των λαϊκιστών προς τους δημοκρατικούς πολιτικούς ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την αύξηση της βίας.

Η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών BfV λέει ότι ο εξτρεμισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη γερμανική δημοκρατία. Η αύξηση της υποστήριξης προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τον περασμένο χρόνο την οδήγησε στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο. Το AfD είναι ιδιαίτερα ισχυρό στις ανατολικές πολιτείες της Σαξονίας, της Θουριγγίας και του Βραδεμβούργου. Έρευνες δείχνουν ότι θα είναι πρώτο στις περιφερειακές εκλογές και στις τρεις τον Σεπτέμβριο.

Οι πολιτικοί του κόμματος των Πρασίνων αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη επιθετικότητα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι επιθέσεις εναντίον τους έχουν επταπλασιαστεί από το 2019, σε 1.219 πέρυσι. Οι πολιτικοί του AfD ανέφεραν 478 επιθέσεις και το SPD 420.