ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MARC: Άνω του 18% η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση MARC: Άνω του 18% η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον δρόμο προς τις εκλογές φαίνεται να έχει διαμορφωθεί μια εικόνα ως προς την εκλογική δύναμη των ευρωεκλογών

Μεγάλη διαφορά διατηρεί το κυβερνών κόμμα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στη νέα δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 30,7%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 10,4%, η Ελληνική Λύση με 7,2%, το ΚΚΕ με 7%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,7%, η Νέα Αριστερά με 2,6%, το Μέρα25 με 2,6%, Νίκη 2,5%, Φωνή Λογικής 2,4%, Δημοκράτες 2%.

Στην εκτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, η ΝΔ προηγείται με 33,8 και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,2%.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,7% και μετά το ΠΑΣΟΚ με 12,3%. Στο 47,2% είναι το ποσοστό που απαντά κανένα κόμμα ιδιαίτερα. Με άλλα λόγια, 1 στους 2 θεωρεί πως δεν υπάρχει ικανοποιητική αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης, θετικά και μάλλον θετικά την κρίνει το 40,1% και αρνητικά και μάλλον αρνητικά το 58,9%. Δηλαδή, οι 6 στους 10 από τους ερωτηθέντες αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση. Ωστόσο, παρατηρείται πως οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση είναι κοντά στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Τι γίνεται με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών; Πρώτος έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42,2% θετικές γνώμες, δεύτερος ο Κουτσούμπας με 39, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 33%. Σημειώνεται πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν μεγαλύτερη δημοφιλία από τα κόμματά τους.

Ακολουθούν άλλα ευρήματα της δημοσκόπησης:

Η έρευνα ήταν πανελλαδική για τον ΑΝΤ1 σε 1.200 άτομα και πραγματοποιήθηκε από τις 10-15 Μαίου με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και online panel.