ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ναύπλιο: Τελετή εγκαινίων και θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Οσίου Παϊσίου

paisios
ape- mpe

Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τα σημεία των εγκαινίων και αναφέρθηκε στον Άγιο Παϊσίο , ενώ τόνισε το θυσιαστικό φρόνημα και τη μεγάλη προσφορά του Αγίου

Τον Ιερό Ναό του Οσίου Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου εντός του συγκροτήματος του εφημεριακού ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Την παραμονή των εγκαινίων τελέσθηκε η Ακολουθία της Καταθέσεως των Ιερών Λειψάνων στην Αγία Τράπεζα και στην συνέχεια ο Μεγάλος Εσπερινός από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο παρουσία των τοπικών αρχών της πόλης ,πιστών και του Ιερού κλήρου της μητροπόλεως Αργολίδας .


Το Σάββατο το πρωί ως μέρα των εγκαινίων του Ιερού Ναού , τελέσθηκε ο Όρθρος, η Ακολουθία των Εγκαινίων και η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργιά από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο με τη συμμετοχή Ιερέων της μητροπόλεώς , παρουσία επισήμων και πλήθους πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τα σημεία των εγκαινίων και αναφέρθηκε στον Οσίο Παϊσίο , ενώ τόνισε το θυσιαστικό φρόνημα και τη μεγάλη προσφορά του Αγίου.Στο τέλος της ιεράς ακολουθίας των εγκαινίων ,ο εφημέριος του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου π. Ελευθέριος Μίχος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδας για ακόμα μία φορά ,τους Ιερείς και τους πιστούς που προσήλθαν στον εσπερινό των εγκαινίων του ιερού ναού που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παίσιο και ιδιαιτέρως τους δωρητές που χωρίς αυτούς δεν θα είχε φτιαχτεί ο ναός του Αγίου.Κατά τις ιερές ακολουθίες έψαλαν, ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας Δημήτριος Καρκαλάτος και ο Γεώργιος Δαρλάσης.Εγκαίνια είναι η τελετή με την οποία καθιερώνεται και καθαγιάζεται ένας ναός και από απλό κτίσμα μεταβάλλεται σε οίκο λατρείας και προσευχής και η τράπεζά του σε ιερό θυσιαστήριο και αγία τράπεζα.Άλλωστε η ίδια η λέξη ''ΕΓΚΑΙΝΙΑ ''φανερώνει πως ένα πράγμα από παλαιό γίνεται καινούργιο και από μη ιερό, άγιο. Η καινούργια αυτή διάσταση όσον αφορά το ναό είναι ολοκάθαρη σ’ όλες τις ευχές και τα τροπάρια της ακολουθίας. Χωρίς εγκαίνια δεν είναι δυνατή η τέλεση κανενός μυστηρίου παρά μόνο με τη χρήση του Αντιμηνσίου, λινού δηλ. υφάσματος, που μπορεί να αντικαταστήσει την αγία Τράπεζα μέχρι να γίνουν κανονικά τα εγκαίνια, αφού σ’ αυτό υπάρχουν τμήματα λειψάνων αγίων.Όσον αφορά την ιστορία των εγκαινίων είναι σημαντικό πως από την Παλαιά ακόμη Διαθήκη γίνεται λόγος γι’ αυτά. Η σκηνή του μαρτυρίου που ήταν αφιερωμένη στη λατρεία του Θεού, είχε «δικαιώματα λατρείας» όπως μας λέει ο Απ. Παύλος, (Εβρ. 4, 1), αγιάσθηκε από τον Μωϋσή κατά προτροπή του Θεού με μυσταγωγικές πράξεις· «και λήψη το έλαιον της χρίσεως, και χρίσεις την σκηνή και πάντα τα εν αυτή, και έσται αγία…» (Έξοδ. 40, 9-11).