ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024: Μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής - Δεκάδες πυροσβεστικά ελικόπτερα στον αέρα

ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024: Μεγάλη άσκηση της Πυροσβεστικής - Δεκάδες πυροσβεστικά ελικόπτερα στον αέρα
Χάρης Γκίκας/ Newsbomb.gr

Άσκηση ΠΥ στους πρόποδες Υμηττού προς μοιάζοντας φωτιά που επεκτάθηκε στο βουνό από αυτοκίνητο

Φωτογραφίες και βίντεο: Χάρης Γκίκας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, πολλοί δήμοι της Αττικής συμμετέχουν στην άσκηση με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024», που διοργανώνει η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής.

Η άσκηση στην Αττική πραγματοποιείται στη δασική περιοχή του Υμηττού, και ειδικότερα στο Νεκροταφείο Χολαργού (τέρμα της οδού Αναστάσεως/Περιφερειακός Υμηττού) και έχει ως στόχο την άρτια εκπαίδευση και προετοιμασία των Δήμων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων από την Πυροσβεστική, για τη βέλτιστη προστασία του Υμηττού στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης για την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης θέλει να έχει εκδηλωθεί φωτιά στον Υμηττό ενώ είναι 7 Ιουλίου μετά από περίοδο αρκετών πυρκαγιών με έναν πυροφύλακα να εντοπίζει εστία φωτιάς μέσα στο δάσος από ένα άγνωστο όχημα.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί περισσότερες εικόνες από την άσκηση:

Δείτε επίσης το βίντεο:

Η άσκηση της Πυροσβεστικής έγινε παρουσία του Ευάγγελου Τουρνά Υφυπουργού του Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίο δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της άσκησης:

«Παρακολουθήσαμε την άσκηση "Δια Πυρός" που οργάνωσε η πυροσβεστική περιφερειακή διοίκηση Αττικής στην οποία συμμετείχαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττικής ΄και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Συμμετείχε η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Συμμετείχαν οι εθελοντές μας, το ΕΚΑΒ και ο Ερυθρός Σταυρός και βέβαια οι δασικές υπηρεσίες οι οποίες στελέχωσαν και το στοιχείο διοικήσεως, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο "Όλυμπος". Όλοι μαζί προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε σε πραγματικό χρόνο ένα συμβάν, το οποίο αντιμετωπίστηκε εν τέλει με επιτυχία. Είναι μία άσκηση που γίνεται να για δοκιμαστούν τα επιχειρησιακά σχέδια, να δούμε τις δυνατότητες συντονισμού και να δοκιμαστούν οι επικοινωνίες και όλα αυτά που χρειάζονται για να είναι έτοιμα σε ένα πραγματικό συμβάν. Ταυτόχρονα με αυτήν την άσκηση γίνεται σε όλες της περιφέρειές της χώρα αντίστοιχες ασκήσεις για την εκπαίδευση του προσωπικού. Είναι απαραίτητο να πετύχουμε το καλύτερο επίπεδο συντονισμού ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε συμβάν στην νέα αντιπυρική περίοδο».