ΚΟΣΜΟΣ

Kομισιόν: Ξεκίνησε έρευνα για τη Μeta - Στο «εδώλιο» για την ασφάλεια και την ψυχική υγεία παιδιών

Ακτιβιστές διαμαρτύρονται έξω απο τα κεντρικά γραφεία της Meta
Ακτιβιστές διαμαρτύρονται έξω απο τα κεντρικά γραφεία της Meta
ΑΡ

Η ΕΕ ερευνά επίσημα την ιδιοκτήτρια του Facebook Meta, με φόντο ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών και την ψυχική υγεία. Πλατφόρμες όπως το Instagram και το WhatsApp μπορεί να έχουν εθιστικά αποτελέσματα, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα για την ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram λόγω ανησυχιών ότι οι πλατφόρμες δημιουργούν εθιστική συμπεριφορά στα παιδιά και βλάπτουν την ψυχική υγεία.

Στέλεχος της ΕΕ είπε ότι η Meta μπορεί να παραβίασε τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), έναν νόμο ορόσημο που ψηφίστηκε από το μπλοκ το περασμένο καλοκαίρι και καθιστά τις ψηφιακές εταιρείες -μεγάλες και μικρές- υπεύθυνες για παραπληροφόρηση, απάτες αγορών και κακοποίηση παιδιών.

«Σήμερα ανοίγουμε επίσημες διαδικασίες εναντίον της Meta», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν. «Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι έχει κάνει αρκετά για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του DSA με στόχο τον μετριασμό των κινδύνων αρνητικών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική υγεία των νεαρών Ευρωπαίων στις πλατφόρμες Facebook και Instagram».

Η έρευνα της επιτροπής θα διερευνήσει πιθανές εθιστικές επιπτώσεις που έχουν οι πλατφόρμες, τα λεγόμενα εφέ «rabbit hole», όπου ένας αλγόριθμος τροφοδοτεί τους νέους με αρνητικό περιεχόμενο, όπως στο ευαίσθητο θέμα για την εικόνα του σώματός τους. Θα εξετάσει επίσης την αποτελεσματικότητα των εργαλείων επαλήθευσης ηλικίας και του απορρήτου της Meta για ανηλίκους. «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας», είπε ο Μπρετόν.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ εγκαινίασε επίσημες διαδικασίες κατά της Meta στο πλαίσιο του DSA σχετικά με τον χειρισμό του πολιτικού περιεχομένου εν μέσω ανησυχιών ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει τη ρωσική παραπληροφόρηση πριν από τις εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο.