ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ο εν αναμονή προσωρινός πρόεδρος του Ιράν

Ποιος είναι ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ο εν αναμονή προσωρινός πρόεδρος του Ιράν
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μοχμπέρ, έγινε πρώτος αντιπρόεδρος το 2021, όταν ο Ραϊσι εξελέγη πρόεδρος

Ο αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ ηγήθηκε έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου μετά την είδηση του θανάτου του προέδρου Ραϊσι σε συντριβή ελικοπτέρου, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και στο ιρανικό έθνος και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί «χωρίς διακοπή», σύμφωνα με το Press TV.

Οι υπουργοί απέτισαν επίσης φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρόεδρο και τις «ακούραστες προσπάθειές» του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ως αντιπρόεδρος του Ιράν, ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, αναμένεται μετά το μοιραίο αεροπορικό δυστύχημα, να γίνει ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, ο οποίος θα βοηθήσει στην οργάνωση προεδρικών εκλογών που θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 50 ημερών από τον θάνατο του προέδρου.

Σύμφωνα με το Reuters αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε για τον κ. Μοχμπέρ:

Γεννημένος την 1η Σεπτεμβρίου 1955, ο Μοχμπέρ, όπως και ο Ραϊσι, θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα θέματα του κράτους. Ο Μοχμπέρ, έγινε πρώτος αντιπρόεδρος το 2021, όταν ο Ραϊσι εξελέγη πρόεδρος.

Ο Μοχμπέρ ήταν μέλος μιας ομάδας Ιρανών αξιωματούχων που επισκέφθηκαν τη Μόσχα τον Οκτώβριο και συμφώνησαν να προμηθεύσουν πυραύλους επιφανείας και περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ρωσικό στρατό, ανέφεραν τότε πηγές στο Reuters. Στην ομάδα συμμετείχαν επίσης δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Μοχμπέρ ήταν προηγουμένως επικεφαλής της Setad, ενός επενδυτικού ταμείου που συνδέεται με τον ανώτατο ηγέτη.

Το 2010, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε τον Μοχμπέρ, σε κατάλογο προσώπων και οντοτήτων στους οποίους επέβαλε κυρώσεις για φερόμενη εμπλοκή σε «δραστηριότητες πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων».

Δύο χρόνια αργότερα, τον αφαίρεσε από τον κατάλογο.

Σχετικές ειδήσεις