MEDIA

Eurovision 2024: Το παραμύθι του «απολιτίκ» διαγωνισμού τελείωσε στο Μάλμε

Eurovision 2024: Το παραμύθι του «απολιτίκ» διαγωνισμού τελείωσε στο Μάλμε

Ο 64ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision επιβεβαίωσε αυτό που όλοι κατά βάθος γνωρίζαμε.

Ο διαγωνισμός της Eurovision αποτελεί παραδοσιακά την πιο λαμπερή γιορτή του τραγουδιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια φαίνεται πώς η μουσική έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, καθώς εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα.

Ο τελικός του Σαββάτου στο Μάλμε θα μείνει αξέχαστος στο ευρύ κοινό για πολλούς λόγους, όχι τόσο για τα ευτράπελα που ανέκαθεν βλέπαμε επί σκηνής, αλλά για την πλήρη επιβεβαίωση πώς ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού έπαψε να είναι απολιτίκ.

Άραγε ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι η EBU έχει αναγάγει τη Eurovision σε πεδίο πολιτικής διαμάχης, μιας και με επίσημη απόφαση που έλαβε, απαγόρεψε τη σημαία με το έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός της αρένας στο Μάλμε;

Όπως είναι λογικό, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Ε.Ε. για αυτή την πρωτοφανή απόφαση, με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά να τη χαρακτηρίζει «δώρο» στους «εχθρούς της Ευρώπης».

«Είναι συγκλονιστικό αυτό που έκανε η EBU», δήλωσε ο Σχοινάς στο POLITICO's Brussels Playbook μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τραγουδιού που παρακολουθήθηκε ευρέως.

Ο εκπρόσωπος της Προέδρου της Επιτροπής Ursula von der Leyen επέκρινε επίσης την κίνηση της EBU, λέγοντας: «Είναι σίγουρα λυπηρό να απαγορεύεται η σημαία που είναι η σημαία όλων των μελών της ΕΕ και άλλων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και συχνά κυματίζει μαζί με τις εθνικές σημαίες σε δημόσια κτίρια».

Η αμφιλεγόμενη εμφάνιση του Ισραήλ

Η συμμετοχή που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις στη φετινή Eurovision , χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι εκείνη του Ισραήλ . Από την πρώτη στιγμή Eurofans και συμμετοχές από άλλες χώρες θεώρησαν ότι θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί λόγω του πολέμου στη Γάζα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη και όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν διαμαρτυρίες, μηνύματα και πολύ παρασκήνιο.

Ο σάλος με τους χορευτές της ελληνικής αποστολής

Η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» κατέλαβε τη 11 θέση, ωστόσο το παρασκήνιο που ακολούθησε σε ό,τι αφορά την ελληνική αποστολή ήταν πλούσιο για... τελείως λάθος λόγους.

Οι χορευτές της ελληνικής συμμετοχής, Huseyin Cetintas και Yasin Ametoglou, σε συνέντευξη που έδωσαν σε κανάλι του Αζερμπαϊτζάν μετά την ελληνική εμφάνιση, μίλησαν τουρκικά και σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την καταγωγή τους απάντησαν: «Είμαστε Έλληνες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης».

Ο εν λόγω αυτοπροσδιορισμός έφερε θύελλα αντιδράσεων στα social media, καθώς η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα της συγκεκριμένης περιοχής.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι όλο αυτό συνέβη λίγο πριν από τη σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα το κάνει ακόμη χειρότερο, με ορισμένα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ρίχνουν ευθείες βολές στην ΕΡΤ.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ένας από τους δύο χορευτές της ελληνικής συμμετοχής τα... μάζεψε, απολογούμενος μέσω Instagram.

«Θέλω να ζητήσω συγνώμη για τη παρεξήγηση κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης που δώσαμε σχετικά με την υπέροχη συνεργασία που είχαμε με την Μαρίνα Σάττι και προς μεγάλη μας έκπληξη είδαμε ότι η συνέντευξη διαστρεβλώθηκε.

Όταν είπαμε ότι είμαστε Έλληνες Τούρκοι δεν εννοούσαμε ότι είμαστε Τούρκοι πολίτες. Η αλήθεια είναι απλή. Είμαι Έλληνας πολίτης και ο Χούσο (ο άλλος χορευτής) είναι Γερμανός πολίτης, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στη Γερμανία. Προφανώς μιλάμε και Τουρκικά και πάντα θέλουμε και ευχόμαστε οι δυο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, να ζουν ειρηνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καρφί» Μαρινάκη στη Σάττι

Μέχρι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για τον σάλο που προκάλεσε το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Ισραηλινής τραγουδίστριας.

«Όταν κάποιος εκπροσωπεί μία χώρα και ταξιδεύει με έξοδα του Έλληνα φορολογούμενου πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του και τη δημόσια εικόνα του γενικότερα», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.