ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός από τη δημοσκοπική στασιμότητα και την «πατριωτική αριστερή σαλάτα»

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός από τη δημοσκοπική στασιμότητα και την «πατριωτική αριστερή σαλάτα»
Αρχείου - Eurokinissi

Τους τελευταίους μήνες, ο Στέφανος Κασσελάκης ανεβοκατεβάζει τον εκλογικό «πήχη» του ΣΥΡΙΖΑ κατά το δοκούν

Σε δημοσκοπικό «ταβάνι» φαίνεται πως έχει φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, το ποσοστό του κινείται πέριξ του 13%, ως προ την πρόθεση ψήφου, με τους συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη να αναζητούν ένα πολιτικό γεγονός που θα τους προσφέρει ώθηση στη τελική ευθεία πριν τις κάλπες.

Την ίδια στιγμή, δεν συμμερίζονται όλοι στην Κουμουνδούρου τη χαρά του προεδρικού περιβάλλοντος για την «πατριωτική έξαρση» του αρχηγού τους. Αφενός διότι κάνει λάθη που δεν αρμόζουν στη θεσμική του θέση και αφετέρου η όλη τακτική δεν διαφέρει και πολύ από την παραδοσιακή «πατριδοκαπηλία» της δεξιάς.

Το όριο του 13%

Τους τελευταίους μήνες, ο Στέφανος Κασσελάκης ανεβοκατεβάζει τον εκλογικό «πήχη» του ΣΥΡΙΖΑ κατά το δοκούν. Άλλες φορές θέτει ως στόχο την πρωτιά και τη νίκη στις ευρωεκλογές. Άλλες τη διατήρηση τις δυνάμεις του στο 17% (το ποσοστό, δηλαδή, των εθνικών εκλογών του 2023), ενώ έχει μιλήσει και για τη «μεγάλη ανατροπή», που σημαίνει σημαντική αύξηση των δικών του ποσοστών, με ταυτόχρονη μείωση εκείνων της Νέας Δημοκρατίας.

Με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα, ο ρεαλιστικότερος στόχος φαίνεται πως είναι το 17%, αν και αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, δεν δείχνει να είναι σίγουρο. Και αυτό γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πιάσει «ταβάνι» στις δημοσκοπήσεις, με τις μετρήσεις στην πρόθεση ψήφου να το καταγράφουν κοντά στο 13%.

Για την ακρίβεια, η έρευνα της MRB για το Open, έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 13.1% (16% στην αναγωγή). Ταυτόχρονα, πλανάται το ερώτημα αν θα φτάσουν ως τις κάλπες οι πολίτες που απαντούν στις έρευνες ότι θα ψηφίσουν το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.

Πλέον, στην Κουμουνδούρου αναζητούν ένα εναλλακτικό πολιτικό γεγονός που θα τους ξεκολλήσει από αυτό το ποσοστό. Και, παράλληλα, θα τους δώσει την απαραίτητη ώθηση που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τον κρυφό στόχο του 20%.

Καταλαβαίνουν πως η προσωποπαγής προεκλογική καμπάνια του αρχηγού τους, μπορεί να φτάσει μέχρι αυτό το σημείο. Τι θα μπορούσε να δώσει το κάτι παραπάνω; Ενδεχομένως μια αποκάλυψη -την οποία περιμένουν άμεσα- για μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη χώρα και την οποία οι πολίτες δεν θέλουν να ξεπεράσουν.

«Πατριωτική αριστερή σαλάτα»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα, δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τα στελέχη του. Όχι η ενασχόληση αυτή καθαυτή, αλλά ο τρόπος που γίνεται η προσέγγιση των ζητημάτων.

Για την ακρίβεια, θεωρούν ότι το κόμμα τους παίρνει οριστικό «διαζύγιο» από τον τρόπο που χειρίζονταν τα εθνικά θέματα. «Με ρεαλισμό και γνώμονα πάντα τα συμφέροντα του λαού μας και της ειρηνικής συνύπαρξης», είπε στο Newsbomb.gr, πρόσωπο που έχει διατελέσει σε θέση ευθύνης επί κυβερνήσεως Τσίπρα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πως ορισμένοι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, φλερτάρουν ανοιχτά με τον εθνικισμό. Όπως ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, που σε μια αδιανόητο κρεσέντο «εθνικοφροσύνης», είπε στον τηλεοπτικό αέρα (ONE) ότι «η Ελλάδα ανήκει μόνο στους Έλληνες», προκαλώντας την έκπληξη ακόμα και της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας

Επίσης, το ίδιο το κόμμα, κεντρικά, προ ολίγων ημερών με επίσημη ανακοίνωση του, ενημέρωσε για την περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στη «Βόρεια Ήπειρο», «παγώνοντας» τους προοδευτικούς ανθρώπους που τη διάβασαν.

Όσο για τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ; Κατόπιν εορτής, ισχυρίστηκε ότι το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα, θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί μετά τη μετατροπή σε τζαμί, της Μονής της Χώρας. Η δήλωση αυτή διαχωρίζει πλήρως τον πρόεδρο του κόμματος, από την πάγια θέση του, που ήταν ότι οι πλευρές θα πρέπει να διατηρούν δίαυλο επικοινωνίας ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές.

Επέδειξε τρομερή άγνοια για βασικά ζητήματα. Μιλώντας τη Τρίτη, στο Action 24, ισχυρίστηκε ότι η «ιδιωτική επίσκεψη» που πραγματοποίησε ο Έντι Ράμα, προ ημερών στην Αθήνα, για να μιλήσει σε ψηφοφόρους του, θα μπορούσε να αποτελέσει «Κερκόπορτα» για μια αντίστοιχη επίσκεψη από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν, στη Θράκη.

Μόνο που ο Πρόεδρος της Τουρκίας, έχει πραγματοποιήσει ήδη, όχι μία, αλλά δύο φορές τέτοιες «ιδιωτικές επισκέψεις» στη Θράκη. Επίσης, εκείνος πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, η οποία ήταν ιδιωτική!