ΕΛΛΑΔΑ

Με πλαφόν και εισοδηματικά κριτήρια οι συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες

Με πλαφόν και εισοδηματικά κριτήρια οι συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες

Την επιβολή πλαφόν στα 720 ευρώ για τις συντάξεις των περίπου 32.000 άγαμων θυγατέρων θα προβλέπει εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αναμένεται εντός των ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβολή ανώτατου ορίου θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, με τις περικοπές γι΄ αυτό το μήνα να γίνονται σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο και μέχρι το Μάιο. Με βάση όσα έχουν ψηφιστεί στο τρίτο μνημόνιο η περικοπή αφορά μόνο κύριες συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Αυτό σημαίνει ότι δεν περικόπτονται τυχόν επικουρικές συντάξεις και μερίσματα.

Να σημειωθεί ότι, το Μνημόνιο 3 έχει θέσει εισοδηματικά όρια που οδηγούν σε μείωση ή ακόμη και σε αναστολή καταβολής της σύνταξης των άγαμων θυγατέρων, θανόντων συνταξιούχων του δημοσίου.

Στην περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές (πχ ενοίκια ή μισθός) τότε υπάρχει αναλογική μείωση της σύνταξης ή ακόμα και αναστολή της. Το όριο που μπαίνει είναι τα 8.640 ευρώ, που αποτελούν το συνολικό ποσό της ετήσιας σύνταξης. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι μεγαλύτερα από αυτό το όριο τότε η σύνταξη αναστέλλεται.

Βάσει υπολογισμών, οι μειώσεις στις συντάξεις αυτές, με ανώτατο όριο τα 720 ευρώ, θα κυμανθούν από 80 έως και 580 ευρώ το μήνα.