ΚΥΠΡΟΣ

Τράπεζα Κύπρου: Κλείνουν 3 υποκαταστήματα

Τράπεζα Κύπρου: Κλείνουν 3 υποκαταστήματα

Στη δημιουργία της Bank of Cyprus Holdings, μιας ανώνυμης εταιρείας επενδύσεων που θα αναλάβει τις μη τραπεζικές εργασίες του συγκροτήματος, προχωρά η Τράπεζα Κύπρου σε μια προσπάθεια να υπάρξει ...εξορθολογισμός του ισολογισμού της και να στηρίξει περαιτέρω την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Υψηλόβαθμες πηγές της νέας Διοίκησης του μεγαλύτερου τραπεζικού συγκροτήματος στην Κύπρο, συναντήθηκαν με δημοσιογράφους και συνομίλησαν μαζί του τις εξελίξεις στην ενοποιημένη τράπεζα. Ο κ. Χρήστος Σορώτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας είπε ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει και στη δημιουργία ενός Real Estate Fund που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα 250 ακίνητα της τράπεζας στην Ελλάδα.

Στόχος και σκοπός της ηγεσίας όπως δήλωσε είναι να μην μειωθούν οι αξίες του ισολογισμού και να λειτουργήσει ορθολογικά και σωστά η τράπεζα για να μπει ξανά γρήγορα στην κοινωνία, έχοντας ταυτόχρονα ως πρώτιστο μέλημα την σταθεροποίηση της τράπεζας μετά τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου και την μετατροπή ποσοστού των ανασφάλιστων καταθέσεων σε κεφάλαιο, του γνωστού κουρέματος των καταθέσεων.

Ταυτόχρονα, τα ίδια στελέχη στέλλουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι ο κόσμος θα εκπλαγεί το πρώτο τρίμηνο του 2014 από την ορθολογική λειτουργία και στήσιμο της τράπεζας. Θα νοιώθουν όλοι ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι ένα ίδρυμα που πηγαίνει μπροστά, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Σορώτος, με την δημιουργία της Bank of Cyprus Holdings, η Τράπεζα θα επικεντρωθεί στις καθαρά τραπεζικές εργασίες μέσω του διαχωρισμού των αμιγώς τραπεζικών εργασιών με τις μη τραπεζικές εργασίες, καθώς, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, "οι χειρότεροι διαχειριστές των μη τραπεζικών εργασιών είναι οι τραπεζικοί".

Η εταιρεία Holdings, όπως διευκρινίστηκε από τον κ. Σορώτο, μπορεί αρχικά να λειτουργεί ως τμήμα της Τράπεζας (division) ενώ μπορεί να μην έχει αρχικά ή να μην αποκτήσει ποτέ νομική μορφή.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα αντιμετωπιστεί η συγκέντρωση που παρατηρείται σε μερικούς μεγάλους πελάτες, καθώς και η συγκέντρωση που παρατηρείται σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και ειδικότερα στον τομέα των ακινήτων.