ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Οι Τούρκοι κατέλαβαν 250 ελληνικές συχνότητες

Οι Τούρκοι κατέλαβαν 250 ελληνικές συχνότητες

Επίθεση και κατάληψη 250 περίπου ελληνικών ραδιοφωνικών συχνοτήτων έχουν κάνει τουρκικοί κρατικοί και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, καλύπτοντας σαν ομπρέλα τον Έβρο, τα νησιά του Αιγαίου και τη μισή Κρήτη.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Το θέμα αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Real News».

Οι Τούρκοι άρπαξαν την ευκαιρία να απλώσουν τα ραδιόφωνά τους σε μεγάλες ελληνικές περιοχές, την ίδια μέρα σχεδόν που η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεισε την ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013, με παράλληλο κλείσιμο των ραδιοφωνικών πομπών 270 περιφερειακών σταθμών.

Αμέσως οι Τούρκοι έστησαν ισχυρούς ραδιοφωνικούς πομπούς στα δυτικά τους παράλια, αναγκάζοντας έτσι Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Έβρο και τη δυτική Κρήτη να ακούνε όλους τους δικούς τους ραδιοσταθμούς, που συχνά καλύπτουν και τις συχνότητες των ελληνικών σταθμών που λειτουργούν σήμερα.

Στη Σμύρνη εγκατέστησαν πομπό 50 kw που τους επιτρέπει να στέλνουν το σήμα τους μέχρι και το Σούνιο.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2013, τότε που έκλεισε η ΕΡΤ, υπήρχαν τουλάχιστον 400 συχνότητες για τα ελληνικά ραδιόφωνα, οι οποίες αποτελούν και περιουσία του ελληνικού λαού. Σήμερα, από αυτές μόνο οι 130 χρησιμοποιούνται από τη ΝΕΡΙΤ και οι υπόλοιπες είναι κλειστές. Έτσι βρήκαν ανοιχτό το δρόμο οι Τούρκοι, για να καταλάβουν ετσιθελικά τις συχνότητες αυτές.

Το θέμα ήρθε χθες στη βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος κατήγγειλε ότι η αδράνεια και η ανικανότητα της κυβέρνησης έχει επιτρέψει στους Τούρκους να καταλάβουν ελληνικές ραδιοσυχνότητες, που δεσπόζουν πλέον στο Αιγαίο.

Η απάντηση της αρμόδιας υφυπουργού κ. Σοφίας Βούλτεψη προκάλεσε σάλο στη Βουλή, όταν δικαιολόγησε αυτή την κυβερνητική αδράνεια με τους... φυσικούς μηχανισμούς διάδοσης των ραδιοκυμάτων. Συγκεκριμένα είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε μικρή απόσταση, τα ραδιοκύματα δεν εμποδίζονται από κάποιο μεγάλο φυσικό εμπόδιο και επομένως οι παρεμβολές γίνονταν και θα γίνονται. Δεν εξήγησε όμως η κ. Βούλτεψη γιατί αυτή η επικάλυψη των ελληνικών συχνοτήτων από τους Τούρκους δεν γινόταν πριν κλείσει η κυβέρνηση τους πομπούς της ΕΡΤ σε 270 περιφέρειες. Και κατέληξε ότι το θέμα είναι περισσότερο τεχνικό παρά πολιτικό και θέμα εξωτερικής πολιτικής. Φυσικά η απάντηση της Βούλτεψη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή με τον κ. Καπερνάρο να μιλάει για κυβερνητική ανικανότητα και ένα ακόμα εθνικό έγκλημα.

Διαβάστε επίσης:

Στον εισαγγελέα η υπόθεση των απειλών σε Λαγκάρντ - Τσίπρα