ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Έτσι «στρώνει» η κυβέρνηση το χαλί στους Ισραηλινούς

Έτσι «στρώνει» η κυβέρνηση το χαλί στους Ισραηλινούς

Η διήμερη επίσκεψη του καθηγητή Ζεέβ Ρότσταϊν, Γενικού Διευθυντή του ισραηλινού Ιατρικού Κέντρου Sheba, με στόχο τη συνεργασία Τελ Αβίβ-Αθήνας στον τομέα της υγείας και του ιατρικού τουρισμού, αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής επιλογής του Ισραήλ να αποκτήσει επικερδείς γι’ αυτό επιχειρηματικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Η συνάντηση που έστρωσε το χαλί στον κ. Ρότσταϊν είχε πραγματοποιηθεί πριν από λίγους μήνες, συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου, πάλι στην Αθήνα. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee (AJC), Ντέιβιντ Χάρις, είχε συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μεταξύ άλλων προσώπων. Αυτή ακριβώς η συνάντηση ήταν που προετοίμασε το έδαφος και οργάνωσε το σύστημα «υποδοχής» στην Αθήνα και άλλων ισραηλινών οικονομικών παραγόντων μαζί με τα απαραίτητα «δώρα» τους.

Ο κ. Χάρις, βέβαια, είδε κι άλλους και μάλιστα πολλούς, όμως το ραντεβού με τον κ. Βενιζέλο ήταν το κερασάκι στην τούρτα, διότι και καλή κουβέντα έγινε και «βοήθειες» προωθήθηκαν στο ελληνικό έδαφος και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ασθενής, οπότε έπρεπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να του κρατήσει λίγο παραπάνω συντροφιά.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ντέιβιντ Χάρις δεν ήρθε μόνος του. Ήρθε με μεγάλη συνοδεία της αμερικανικής εβραϊκής επιτροπής. Στην παρέα του ήταν πολλοί Αμερικανο-εβραίοι και μέλη του Κεντρικού Ισραηλίτικου Συμβουλίου, καθώς κι ένα πρόσωπο κλειδί που η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να ανακοινώσει. Επίσης, απέφυγε να ανακοινώσει και τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Το πρόσωπο αυτό ήταν ο Μάθιου Μπρόνφμαν: πρώην στέλεχος της Goldman Sachs & Co, ισχυρός επιχειρηματίας με σημαντικό μερίδιο στο ΙΚΕΑ και πρόεδρος στο ACI Capital, και τραπεζίτης καθώς κατέχει το 26% της Israel Discount Bank, μίας από τις μεγαλύτερες ισραηλινές τράπεζες, το 5% της οποίας κατέχει η γερμανική Deutsche Bank.

Όμως ο Μάθιου Μπρόνφμαν έχει κι άλλη ιδιότητα: εκτός από τραπεζίτης είναι και ιδιοκτήτης μεγάλης κτηματομεσιτικής εταιρείας σε Ισραήλ και Αμερική αλλά και πρόεδρος μεγάλου ιατρικού οργανισμού (φιλανθρωπικού χαρακτήρα) για την αποκατάσταση ατόμων με αναπηρίες που συνδέονται με εταιρίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Ισραήλ.

Την περίοδο μάλιστα αυτής της συνάντησης είχε συζητηθεί αρκετά και η ενίσχυση της φαρμακευτικής εταιρίας TEVA, ισραηλινών συμφερόντων που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, η οποία πρόσφατα είχε προβεί σε απολύσεις προσωπικού και είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια και για την ποιότητα της παραγωγής της.

Η συζήτηση κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών των δύο πλευρών είχε να κάνει με τη στερέωση των συνεργασιών στην υγεία, επιθυμία του Ισραήλ από το 2009, η οποία όμως «αγκαλιάστηκε» ιδιαίτερα όταν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως φαίνεται από τις επαφές που έγιναν πριν λίγους μήνες, αλλά και από τη διήμερη επίσκεψη του γενικού διευθυντή του Sheba, εκπρόσωποι του τομέα υγείας του Ισραήλ θα πηγαινοέρχονται στην Ελλάδα αρκετά συχνά, λόγω των συμφωνιών που ανθίζουν ανάμεσα στα δύο κράτη.

Οι συναντήσεις που προηγήθηκαν, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και λίγο με τον Αντώνη Σαμαρά λόγω ασθένειας, ήταν πολλά υποσχόμενες, δεν ήταν όμως οι μόνες.

Μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν τον περασμένο Μάρτη με το Ν. Δένδια, τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη , τον Π. Παναγιωτόπουλο, υπουργό Πολιτισμού, Κ. Αρβανιτόπουλο, υπουργό Παιδείας, το Γ. Καλαντζή, Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, το Δ. Αβραμόπουλο, υπουργό Εθνικής Άμυνας. Στόχος των συναντήσεων ήταν να προετοιμάσουν το έδαφος για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο πέρασε τελικά στη βουλή λίγους μήνες μετά.

Βέβαια το ίδιο διάστημα έγιναν συναντήσεις και τον Αλέξη Τσίπρα μαζί με τη Ρένα Δούρου και το Νίκο Παππά ενώ δεν άφησαν παραπονεμένους τον Κώστα Καραγκούνη, Βασίλη Κικίλια , Άντζελα Γκερέκου, Νάσο Αθανασίου, Άννα Ασημακοπούλου, Βασίλη Οικονόμου και Γαβριήλ Αβραμίδη.

Στις δηλώσεις του ο Ντέιβιντ Χάρις εκείνη την περίοδο τόνισε ότι αντιλήφθηκε τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Αυτοί οι ισχυροί δεσμοί επιβεβαιώνονται καθημερινά από τις διάφορες επισκέψεις στη χώρα μας, με το αζημίωτο για το Ισραήλ.

Αν εγείρεται η παραμικρή αμφιβολία ότι πραγματοποιήθηκαν αυτές οι συναντήσεις, υπάρχουν τα επίσημα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν την πλούσια δραστηριότητα των ραντεβού του κυρίου Χάρις.

Διαβάστε επίσης:

Θα επιτρέψει ο Βορίδης την επέλαση των Ισραηλινών στην υγεία;

Η υγεία των Ελλήνων στα χέρια των Ισραηλινών