ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Peugeot Quartz Concept: Ένα crossover μπροστά από την εποχή του

Peugeot Quartz Concept: Ένα crossover μπροστά από την εποχή του

Η Peugeot ηγείται στην αγορά των crossover από το 2009. Το πρωτότυπο Quartz έρχεται να δείξει το νέο όραμα της μάρκας για την κατηγορία συνδυάζοντας το στιλ των SUV με χαρακτηριστικά από σπορ μοντέλα.

Στοιχεία αυτοκινήτων SUV αλλά και μοντέλων υψηλών επιδόσεων συνδυάζει το νέο Concept car Peugeot Quartz. Στο εσωτερικό, το νέο πρωτότυπο της Peugeot αποτελεί τη βάση για τη χρήση νέων υλικών όπως ο βασάλτης, η επαναστατική ψηφιακά υφασμένη επένδυση και το επεξεργασμένο δέρμα. Το Quartzi-Cockpit είναι πλήρως εστιασμένο στον οδηγό για να του παρέχει πλήρη υποστήριξη και έλεγχο των 500 ίππων απόδοσης του κινητήρα .

Η αρμονική του σχεδίαση συνδυάζει το αμάξωμα ενός SUV με την φουτουριστική καμπίνα ενός σεντάν. Στο έντονο παρουσιαστικό του Quartz συμβάλλουν τα 2,06 μέτρα του πλάτους του αμαξώματος, όπως και τα ελαστικά 305 χλστ. Το σύστημα φωτισμού είναι τεχνολογίας LED για βέλτιστη απόδοση, ενώ στο κέντρο της μάσκας κυριαρχεί το λογότυπο της Peugeot.

Από το προφίλ ξεχωρίζουν οι τροχοί 23 ιντσών με ελαστικά Continental και τα ειδικά πτερύγια που κατευθύνουν την ροή του αέρα για καλύτερη ψύξη των φρένων. Οι μικροί πρόβολοι διασφαλίζουν τους καλύτερους δυνατούς χώρους για τους τέσσερις επιβάτες σε συνολικό μήκος αμαξώματος 4,5 μέτρων.

Το τμήμα της καμπίνας δίνει την εντύπωση ενός ενιαίου μπλοκ με πολλαπλές λειτουργίες, με τα μεταλλικά πλαίσια να ενσωματώνουν τα παράθυρα σε ένα αμάξωμα που αιχμαλωτίζει το φως.

Χάρη σε μία νέα κατασκευαστική μέθοδο, η μεσαία κολόνα του αμαξώματος απουσιάζει με τις κάθετα ανοιγόμενες πόρτες να διευκολύνουν την πρόσβαση. Το Quartz βασίζεται στην πλατφόρμα EMP2 με πιο σύνθετη δομή. Ένα πτυσσόμενο σκαλοπάτι διευκολύνει την πρόσβαση για όλους τους επιβάτες, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα υλικά με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Την αντοχή και την ελαφρότητα του Quartz Concept συμβολίζει ο βασάλτης στην κεντρική κονσόλα, ένα υλικό μάγμα που συναντάται στον πλανήτη και μορφοποιείται κατά την γρήγορη ψύξη του. Το Quartz Concept είναι το πρώτο μοντέλο που έχει κατασκευαστεί με ψηφιακή υφασμένη επένδυση, με πλεκτή ύλη από ίνες πολυεστέρα που προέρχεται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Επιπρόσθετα, το δέρμα είναι ένα ακόμη κυρίαρχο στοιχείο που συναντάται στο μεγαλύτερο μέρος της καμπίνας.

Ένα τόσο εξελιγμένο πρωτότυπο όπως το Quartz, θα μπορούσε να εφοδιάζεται μόνο με ένα προηγμένο υβριδικό plug-in σύστημα που συνδυάζει έναν βενζινοκινητήρα και δύο ηλεκτροκινητήρες, με μέγιστη απόδοση 500 ίππων. Κάτω από το καπό υπάρχει ο γνωστός 1.600 κ.εκ. THP, κινητήρας, ο οποίος με την φροντίδα της Peugeot Sport αποδίδει 270 ίππων.

Υπάρχουν τρία προγράμματα κίνησης: α) στο ZEV η αυτονομία φτάνει τα 50km με μία μόνο φόρτιση, β) στο Road ο βενζινοκινητήρας και ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν μαζί για οδηγική απόλαυση και μέγιστη φόρτιση της μπαταρίας κατά την επιβράδυνση, γ) στο Race η απόδοση απογειώνεται στο μάξιμουμ με την συνδρομή όλων των ηλεκτροκινητήρων και την ισχύ να περνά από διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης, με δυνατότητα διαφορετικής κατανομής ανά τροχό και ανάλογα με την επιφάνεια πρόσφυσης.

Διαβάστε επίσης: Concept Peugeot Exalt (photos)