ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MotoGP: Η ιστορία των αγώνων στην Aragon

MotoGP: Η ιστορία των αγώνων στην Aragon

Για πέμπτη φορά θα φιλοξενηθεί αγώνας MotoGP στην πίστα της Aragon, η οποία παρ’ όλα αυτά έχει μεγάλη αγωνιστική κληρονομιά.


Οι πρώτες διοργανώσεις έγιναν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και μέχρι το 2003, όταν διεξάγονταν αγώνες στη γειτονική πόλη της Alcaniz. Για λόγους ασφαλείας έπαψαν και το βάρος ρίχτηκε στην κατασκευή μιας πίστας αφιερωμένης στο μηχανοκίνητο αθλητισμό! Το αποτέλεσμα; Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Motorland Aragon.

Ας δούμε μερικά στοιχεία από την ιστορία των Grand Prix στην Aragon

Οι εορτασμοί για τα 50 χρόνια ιστορίας των αγώνων στην περιοχή, ξεκινούν ήδη από φέτος με τον Jorge Lorenzo να κάνει ένα γύρο επίδειξης στην παλιά «πίστα», στους δρόμους δηλαδή της Alcaniz και θα κορυφωθούν το 2015. Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως συγκεντρώνεται στο φετινό - 14ο - αγώνα της σεζόν, η εκκίνηση του οποίου θα δοθεί την Κυριακή.

Το 2010 έγινε ο πρώτος αγώνας στην Aragon, η οποία με τη σειρά της έγινε η έκτη διαφορετική πίστα που φιλοξένησε GP στην Ισπανία. Οι άλλες ήταν οι Jerez, Καταλονία, Jarama, Montjuich και η Βαλένθια.

Ο Casey Stoner (με Ducati) κέρδισε τον παρθενικό αγώνα στην Aragon το 2010, ενώ τις επόμενες τρεις χρονιές κέρδισαν οι Honda με οδηγούς τους Casey Stoner (2011), Dani Pedrosa (2012) και Marc Marquez (2013).

Η Aragon είναι η μια από τις τρεις πίστες του ημερολογίου αγώνων, στην οποία η Yamaha δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Οι άλλες είναι το Sachsenring και η Indianapolis.

Τόσο το 2012, όσο και το 2013, οι Ισπανοί κυριάρχησαν σε όλες τις κατηγορίες του Πρωταθλήματος. Ο τελευταίος μη Ισπανός που κέρδισε εκεί, ήταν ο Casey Stoner με Honda το 2011. Πέρα από τον Αυστραλό, ο Andrea Iannone είναι ένας άλλος μη Ισπανός που πήρε τη νίκη στην Moto2 το 2010.

Πέρυσι, όλοι οι νικητές των αγώνων είχαν ξεκινήσει από την pole position!