ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Porsche: Ο Πάπας νοικιάζει την Καπέλα Σιστίνα

Porsche: Ο Πάπας νοικιάζει την Καπέλα Σιστίνα

Το Βατικανό νοικιάζει την Καπέλα Σιστίνα στην Porsche ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τις ελεύθερες επισκέψεις τουριστών.


Το Βατικανό ζήτησε από την Ιταλία να περιορίσει στα έξι εκατομμύρια, το χρόνο, τους επισκέπτες της Καπέλα Σιστίνα. Αυτό έγινε για την προστασία των εύθραυστων τοιχογραφιών του Μιχαήλ Αγγέλου από τα πλήθη των τουριστών. Όμως την ίδια στιγμή ο ιερός χώρος έχει... μισθωθεί από την Porsche ως μέρος της περιοδείας group πελατών τους στη Ρώμη. Μάλιστα η γερμανική εταιρία ζητά 4590€ ανά άτομο για ιδιωτική ξενάγηση αλλά και μια συναυλία στο εσωτερικό του ναού.


Η αποκλειστική ξενάγηση στη Ρώμη (με πλήρη πρόσβαση σε θησαυρούς του Βατικανού) θα γίνεται εκτός των επίσημων ωρών λειτουργίας. Κοστολογείται στα 4.590 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνεται ένα γεύμα αλλά και μία συναυλία στην Καπέλα Σιστίνα ή οποία φημίζεται για την ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο οροφή της. Αυτό περιγράφεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας ως «μια εξαιρετική εμπειρία».


Αλλά την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε ότι οι επισκέπτες της Καπέλα Σιστίνα θα περιοριστούν στα έξι εκατομμύρια το χρόνο για να προστατευτούν οι ευαίσθητες τοιχογραφίες στο εσωτερικό. Σύμφωνα με έρευνα οι τοιχογραφίες έχουν υποστεί ζημιά από την αυξανόμενη προσέλευση των τουριστών.

Οι επισκέπτες στην εκκλησία μπορεί να φθάσουν στις 20.000 την ημέρα το καλοκαίρι. Η σκόνη που φέρνουν από το δρόμο, ο ιδρώτας του σώματος τους και το διοξείδιο του άνθρακα, που ελευθερώνεται αποτελούν ένα σημαντικό κίνδυνο για τις τοιχογραφίες οροφής του Μιχαήλ Αγγέλου, οι οποίες είναι πάνω από 500 ετών.

Για να προστατεύσει το έργο του εμβληματικού προσώπου της Αναγέννησης, το Βατικανό έχει εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα ελέγχου του κλίματος που φιλτράρει τον αέρα στο παρεκκλήσι. Επιπλέον θα εγκατασταθεί ένα νέο υψηλής τεχνολογίας σύστημα φωτισμού που θα μειώσει τις επιβλαβείς επιδράσεις της θερμότητας περισσότερο από το μισό.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα Μουσεία του Βατικανού, ιδίως η Καπέλα Σιστίνα, έχουν φθάσει στο μέγιστο δυνατό αριθμό επισκεπτών» δήλωσε ο Antonio Paolucci, επικεφαλής των Μουσείων του Βατικανού, σε συνέντευξη Τύπου για την εισαγωγή νέων συστημάτων φωτισμού και τον έλεγχο του κλίματος.Ο Paolucci είπε επίσης πως ο αριθμός των έξι εκατομμυρίων επισκεπτών το χρόνο, πρέπει να είναι το ανώτατο όριο. Οι εργασίες που αφορούν τα νέα συστήματα ξεκίνησαν τον Ιούνιο και αναμένεται να λειτουργήσουν στο τέλος του μήνα.

Οι τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου, που εγκαινιάστηκαν τον Οκτώβρη του 1512 από τον Πάπα Julius II, δέχτηκαν μια σημαντική αποκατάσταση 14 ετών που ολοκληρώθηκε το 1994.

Περιλαμβάνουν, επίσης, την περίφημη «Τελευταία Κρίση», τοιχογραφία την οποία ο καλλιτέχνης ζωγράφισε ξεχωριστά το 1535 και το 1541.
Τα τελευταία χρόνια, ιστορικοί τέχνης και συντηρητές έχουν ζητήσει αυστηρά όρια για τον αριθμό των τουριστών που επιτρέπεται να εισέλθουν στο παρεκκλήσι, της Καπέλα Σιστίνα.

Ο Paolucci δήλωσε πως το σημερινό σύστημα επισκέψεων είναι ένας συνδυασμός από κρατήσεις που γίνονται μέσω του διαδικτύου ή των ταξιδιωτικών γραφείων με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να σχηματίζουν ουρά έξω από τον ναό. Για το λόγο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στραφούν σε ένα μόνο τρόπο κρατήσεων.

Εκτός από την πιθανή βλάβη στις τοιχογραφίες, κάποιοι ζητούν να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπονται στο παρεκκλήσι για λόγους ευπρέπειας, επειδή είναι επίσης ένας τόπος λατρείας. Αλλά Paolucci φάνηκε να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

«Όλοι θα θέλαμε την Καπέλα Σιστίνα ως εκ θαύματος άδεια για να την επισκεπτόμαστε όταν και όποτε θέλουμε... αλλά ζούμε στη δημοκρατία της κατανάλωσης» είπε.