ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Opel Corsa: Ένα πρότυπο στη μικρή κατηγορία

Opel Corsa: Ένα πρότυπο στη μικρή κατηγορία

Η πέμπτη γενιά Corsa συνεχίζει μία ιστορία 32 ετών. Το νέο μοντέλο έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, νέο πλαίσιο και τεχνολογία κινητήρων για αυξημένη άνεση, ισχύ και οικονομία.

Το Opel Corsa είναι πλέον ένα bestseller: Με τέσσερις γενιές στην 32χρονη ιστορία του, απαριθμεί πωλήσεις 12,4 εκατομμυρίων. Μαζί με το Astra, είναι το πιο δημοφιλές μοντέλο της Opel, με αναλογία πάνω από το ένα τέταρτο των πωλήσεων της εταιρίας κάθε χρόνο.

Διαθέσιμο σε τρίθυρες και πεντάθυρες εκδόσεις αμαξώματος, το Corsa είναι αυτή τη στιγμή Νο4 στη μικρή κατηγορία στη Δυτική Ευρώπη. Στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι Νο2 και παραμένει άκρως ανταγωνιστικό. Όταν η πέμπτη γενιά Corsa περάσει από τις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων των Eisenach και Zaragoza στο τέλος της χρονιάς, θα έχει γεννηθεί ένα αστέρι που θα συνεχίσει την επιτυχία του μοντέλου στη μικρή κατηγορία. Και έχει όλα τα προσόντα για να το πετύχει. Η κομψή, πέμπτη γενιά Corsa διαθέτει φρέσκια εμφάνιση και προσφέρει μία αναβαθμισμένη οδηγική εμπειρία με νέο πλαίσιο και βελτιστοποιημένο σύστημα διεύθυνσης. Συνδυάζει τη Γερμανική μηχανολογική ακρίβεια με συναισθηματική σχεδίαση, εξαιρετική συνδεσιμότητα και μία άριστη σχέση τιμής/επιδόσεων. Η νέα γενιά βενζινοκινητήρων και οι εκτενώς ανανεωμένοι turbo diesel διασφαλίζουν νέα επίπεδα άνεσης, κορυφαίες επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση.

«Το Opel Corsa ανέκαθεν λάμβανε πολύ καλές κριτικές κυρίως για την ελκυστική εμφάνιση και την έξυπνη αξιοποίηση χώρου σε συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις, σχολιάζει ο Dr. Karl-Thomas Neumann, CEO του Opel Group GmbH. «Είμαι σίγουρος ότι η νέα, πέμπτη γενιά με νέα επίπεδα άνεσης, σύγχρονα συστήματα υποστήριξης οδηγού και συστήματα infotainment, θα συνεχίσει την αξιοσημείωτη επιτυχία του μοντέλου.»

Το πλαίσιο δεν κληρονομεί ούτε ένα εξάρτημα από το τρέχον Corsa. Η ευστάθεια σε ευθεία πορεία και στις στροφές αυξάνεται χάρη στο κατά 5 χιλιοστά χαμηλότερο κέντρο βάρους, το πιο άκαμπτο υποπλαίσιο, και τη νέα γεωμετρία της ανάρτησης που περιλαμβάνει νέο εμπρός ακροαξόνιο. Ο έλεγχος κλίσεων αμαξώματος, η απόκριση του συστήματος διεύθυνσης και τα χαρακτηριστικά υποστροφής έχουν βελτιωθεί.

Τα νέα χαρακτηριστικά απόσβεσης προσφέρουν επίσης στην 5η γενιά Corsa καλύτερο φιλτράρισμα των κραδασμών σε λακκούβες και ανώμαλο οδόστρωμα, διασφαλίζοντας έτσι πολύ καλή άνεση για μικρό αυτοκίνητο. Σε συνδυασμό με τη νέα γεωμετρία και χαρτογράφηση λογισμικού του συστήματος διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση ανάλογη της ταχύτητας, επιτυγχάνεται ταχύτερη απόκριση και μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση και άνεση.

Νέος τρικύλινδρος κινητήρας και κιβώτιο ταχυτήτων

Κάτω από το καπό του νέου Corsa είναι ο νέος τρικύλινδρος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo της Opel. Η λιλιπούτεια κινητήρια μονάδα που μόλις έκανε πρεμιέρα στο Opel ADAM και σχεδιάστηκε εξ αρχής από λευκό φύλλο χαρτί θέτει νέα πρότυπα NVH στην κατηγορία (λόγω μειωμένων θορύβων, κραδασμών & τριγμών) και προσφέρει οδηγική άνεση.

Διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, 90 και 115 ίππων που πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6, ενώ η έκδοση των 90 ίππων καταναλώνει μόνο 4,3 l/100 km στο μικτό κύκλο με εκπομπές CO2 100 g/km. Η νέα γενιά μικρού βενζινοκινητήρα της Opel ξεχωρίζει όχι μόνο για την αθόρυβη λειτουργία της αλλά και για την εξαιρετική απόκριση λόγω ισχυρής ροπής στις χαμηλές στροφές.

Η γκάμα βενζινοκινητήρων περιλαμβάνει επίσης τετρακύλινδρους κινητήρες 1.200 και 1.400 κ.εκ. Νέος στη γκάμα είναι ένας 1.400σάρης turbo 100 ίππων.Οι δύο κινητήρες πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6.

Πλήρως ανανεωμένοι, είναι και οι diesel ( προδιαγραφών Euro 6) κινητήρες 1.3 CDTI με 75 και 95 ίππους. Η πιο οικονομική έκδοση Corsa ( με 95 ίππους, 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και σύστημα ανάκτησης ενέργειας μέσω πέδησης) εκπέμπει μόλις 85g/km CO2 με κατανάλωση μέχρι 3,2 l/100 km στο μικτό κύκλο.

Όμως δεν είναι μόνον οι νέοι και οι εξελιγμένοι κινητήρες που κάνουν την οδήγηση του νέου Corsa ακόμα πιο άνετη. Η υιοθέτηση νέων κιβωτίων συμβάλλει στην αναβαθμισμένη οδηγική εμπειρία και βελτιωμένη απόδοση. Οι δύο εκδόσεις του 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo συνδυάζονται με νέο, εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Η απόδοση αυξάνεται χάρη στη σχεδίαση χαμηλών τριβών και στην ακρίβεια των αλλαγών. Επίσης, με το νέο Corsa η Opel λανσάρει μία νέα γενιά αυτόματωνκιβωτίων την Easytronic 3.0.

Οι σχεδιαστές συνδύασαν το δυναμικό σχήμα του Corsa με ρέουσες, ανάγλυφες γραμμές. Στην εμφάνισή του κυριαρχούν οι σχεδιασμένοι ξανά προβολείς με φώτα ημέρας LED και η χαμηλή σπορ τραπεζοειδής μάσκα.

Στο πίσω τμήμα υιοθετεί μία λιτή εμφάνιση: τα φαρδιά οριζόντια διαιρούμενα πίσω φώτα αγκαλιάζουν την πίσω πλευρά του, ενισχύουν την αίσθηση της δυναμικής εμφάνισης. Με μήκος 4,02 μέτρα το bestseller της Opel εξακολουθεί να προσφέρει άφθονο χώρο για μέχρι πέντε επιβάτες, τόσο στην πεντάθυρη όσο και στη τρίθυρη του έκδοση.

Η κομψή και μοντέρνα καμπίνα του Corsa είναι σχεδιασμένηγύρο από το κέντρο ελέγχου του οδηγού με το ταμπλό οργάνων να ορίζεται από οριζόντιες γραμμές. Η έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών του προαιρετικού συστήματος IntelliLink infotainment είναι τοποθετημένη στην κεντρική κονσόλα, μεταξύ οδηγού και συνοδηγού.

Το σύστημα infotainment της Opel προσφέρει πολλές ευκαιρίες συνδεσιμότητας. Είναι συμβατό με συσκευές Apple και Android. Ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιεί εφαρμογές όπως BringGo για πλοήγηση και , Stitcher και TuneIn ιντερνετικό ραδιόφωνο και podcasts. Η ενσωμάτωση συσκευών Apple iOS στο IntelliLink επιτρέπει φωνητικό έλεγχο SIRI EYES FREE. Με αυτό, οι οδηγοί θα μπορούν να ακούνε ένα SMS να διαβάζουν ή να απαγγέλουν SMS και emails – χωρίς να αφήνουν το τιμόνι ή να διασπάται η προσοχή τους από το δρόμο.

Νέα συστήματα υποστήριξης

Το νέο Corsa λανσάρει πληθώρα συστημάτων υποστήριξης οδηγού. Το Advanced Park Assist αναγνωρίζει χώρους και παρκάρει αυτόματα το όχημα χωρίς ο οδηγός να αγγίξει το τιμόνι. Αυτό το σύστημα που βασίζεται σε αισθητήρες υπερήχων μετρά κατάλληλους παράλληλους ή κάθετους χώρους στάθμευσης, υπολογίζει την τροχιά του οχήματος και κατευθύνει αυτόματα το Corsa σε ένα χώρο στάθμευσης.

Το Advanced Park Assist συνδυάζεται πάντα με Προειδοποίηση Πλαϊνού Τυφλού Σημείου (Side Blind Spot Alert), που επίσης χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερήχων για να προειδοποιήσει τον οδηγό για πιθανή σύγκρουση όταν αλλάζει λωρίδες. Οι αισθητήρες έχουν εμβέλεια τριών μέτρων στα αριστερά και δεξιά του αυτοκινήτου και ανιχνεύουν αντικείμενα ή άλλα οχήματα στα τυφλά σημεία του οδηγού. Όποτε ένα άλλο όχημα εισέρχεται στην εμβέλεια των αισθητήρων, μία προειδοποιητική λυχνία LED ανάβει στο σχετικό εξωτερικό καθρέπτη.

Την ασφάλεια συμπληρώνει η δεύτερη γενιά εμπρός κάμερας Opel Eye, με Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης (Traffic Sign Recognition), Προειδοποίηση Αλλαγής Λωρίδας Οχήματος (Lane Departure Warning), Υποβοήθηση Μεγάλης Σκάλας Φώτων, (High Beam Assist), Ένδειξη Απόστασης Προπορευόμενου Οχήματος (Following Distance Indication) και Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Warning).

Για περαιτέρω αύξηση της ασφάλειας, η νέα γενιά Corsa μπορεί να εφοδιάζεται με σύστημα φωτισμού Bi-Xenon lighting system που περιλαμβάνει λειτουργία φωτισμού στροφών.

Διαβάστε επίσης: Opel: Δύο Πανελλαδικές Πρεμιέρες στην Έκθεση Αυτοκίνηση 2014