ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

«Δεν θα μάθουμε ποτέ τι φταίει»

«Δεν θα μάθουμε ποτέ τι φταίει»
Μια από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία της Formula 1, ήταν ο θάνατος του Άυρτον Σένα, την Πρωτομαγιά του 1994...

Μια από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία της Formula 1, ήταν ο θάνατος του Άυρτον Σένα, την Πρωτομαγιά του 1994.

Χθες, ο άνθρωπος που είχε σχεδιάσει το μονοθέσιο του Βραζιλιάνου, το Williams-Renault FW16, «έσπασε» έπειτα από 17 χρόνια τη σιωπή του και με δηλώσεις του στην “Guardian”, εξήγησε τόσο το πώς έζησε ο ίδιος το γεγονός, όσο και για τα σενάρια του θανάτου του Βραζιλιάνου:

«Μετά το θάνατο του Σένα, τόσο εγώ, όσο και ο Patrick Head, ο οποίος ήταν τότε ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, σκεφτόμασταν πολύ έντονα αν θέλαμε να συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε με τη Formula 1. Δεν ξέραμε αν αντέχαμε να ζούμε με τις τύψεις, του να σκοτώνονται άνθρωποι μέσα σε ένα δικό μας δημιούργημα», είπε αρχικά.

«Δεν ξέρουμε αν το ατύχημα προήλθε από λάθος σχεδιασμό. Αν δηλαδή έσπασε κάτι και προκάλεσε το δυστύχημα. Πάντως, μπορώ να πω πως όταν ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση, όλοι μας περνούσαμε δύσκολες μέρες».

Ο Newey, στη συνέχεια παρέθεσε και τη δική του άποψη για τους λόγους που οδήγησαν στο μοιραίο γεγονός: «Μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ τι έγινε πραγματικά. Οι βδομάδες μετά το δυστύχημα ήταν οι πιο δύσκολες της ζωής μου. Το μόνο σίγουρο, είναι πως έσπασε η κολώνα του τιμονιού. Το ερώτημα όμως είναι αν έσπασε από το τη σύγκρουση, ή αν αυτή την προκάλεσε.

Πάντως, είχε ρωγμές, οπότε λογικά, αργά ή γρήγορα θα έσπαγε. Το μόνο που λέω με σιγουριά είναι πως ο σχεδιασμός ήταν μέτριος. Η πιθανότερη εκδοχή όμως, είναι πως το πίσω δεξί λάστιχο κλάταρε, μάλλον από θραύσματα που υπήρχαν στην πίστα», κατέληξε ο πρώην διευθυντής της ομάδας.