ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Η ανθρωπιστική τραγωδία είναι γεγονός στην Ουκρανία

Η ανθρωπιστική τραγωδία είναι γεγονός στην Ουκρανία

Περισσότεροι από 12.000 κάτοικοι της Ουκρανίας κατέφθασαν χθες στη ρωσική επαρχία του Ροστόφ στον Δον, που συνορεύει με τις εξεγερμένες περιοχές της ουκρανικής Ανατολής.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο προεδρικός εντεταλμένος «συνήγορος των παιδιών» Πάβελ Αστάχοφ, ενώ και η Περιφέρεια του Ροστόφ ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη φιλοξενία των προσφύγων, η ροή των οποίων αυξάνεται δραματικά μέρα με την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ ήδη είναι έτοιμα 49 κέντρα προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 2643 άνθρωποι, καθώς και δύο σανατόρια, όπου μπορούν να εγκατασταθούν άλλα 500 άτομα.

Εκτός αυτού περίπου 15.000 οικογένειες της ευρύτερης περιοχής εξέφρασαν την επιθυμία να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και παιδιά στα σπίτια τους, ενώ όπως έχει μέχρι στιγμής διαπιστωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των αναγκαστικά μετακινηθέντων από τις ταραχές στην Ουκρανία προωθείται βαθύτερα στη Ρωσία και κυρίως κατευθύνεται σε συγγενείς και φιλους «εωσότου περάσει η μπόρα» τόσο στις ρωσικές πόλεις του Νότου, τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, αλλά και πολύ μακρύτερα, όπου υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον η κατάσταση.

Η Μόσχα επιμένει ότι πρέπει το ταχύτερο να ανοιχθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ειδικά από τις εμπόλεμες περιοχές, όπου η ηγεσία του Κιέβου έχει προχωρήσει ακόμη και στη χρήση βαρέος πυροβολικού και αεροπορίας εναντίον πόλεων της Ανατολής, όπως το Σλαβιάνσκ, που δέχεται από το πρωί διπλή επίθεση κονβόι τεθωρακισμένων.

Μέχρι στιγμής οι προτάσεις αυτές απορρίπτονται από το Κίεβο, που «σφυρίζει αδιάφορα», απορώντας πού βρέθηκαν οι χιλιάδες πρόσφυγες. Μάλιστα η ουκρανική ηγεσία δεν απέφυγε και τις κωμικές δηλώσεις ότι όσοι πρόσφυγες υπάρχουν έχουν καταφύγει στην Πολωνία και ότι ως επι το πλείστον αυτοί προέρχονται από την Κριμαία και τις δύο περιφέρειες της Ανατολής: Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.

Σε σχετική διαδήλωση στο Κίεβο, έξω από το κτίριο της ουκρανικής Βουλής εμφανίστηκαν περί τα 50 άτομα, που ζητούσαν να επιτραπεί η επιστροφή τους στην Κριμαία, αν και φυσικά τα σύνορα με την Κριμαία, αλλά και με την υπόλοιπη Ρωσία στα ανατολικά έχουν μέχρι σήμερα κλείσει αποκλειστικά με πρωτοβουλία των ουκρανικών Αρχών, που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να αποτρέψουν Ουκρανούς πολίτες να καταφύγουν σε ρωσικό έδαφος.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν εκείνη 26 Ουκρανών συνοριοφυλάκων, οι οποίοι εγκατέλειψαν χθες το συνοριακό σταθμό Ντολζάνσκι στη μεθόριο με τη Ρωσία και πέρασαν στο ρωσικό έδαφος μαζί με τους διοικητές τους. Η απόφασή τους αυτή ακολούθησε τελεσίγραφο των ενόπλων πολιτοφυλάκων του Λουγκάνσκ, οι οποίοι κάλεσαν τους συνοριοφύλακες να παραδοθούν και εκείνοι με τη σειρά τους διαβεβαίωσαν ότι δεν προτίθενται να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον αδελφών, συγγενών και φίλων, γι’ αυτό και τα κατέστρεψαν.

Οι συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι κατέφυγαν στη Ρωσία για να αποφύγουν την εκδίκηση από συμμορίες της λεγόμενης ουκρανικής Εθνοφρουράς, που αποτελείται ως επί το πλείστον από φανατικούς του Δεξιού Τομέα και θα προσπαθήσουν, όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν στην Ουκρανία, να περάσουν κρυφά από άλλα σημεία στο ουκρανικό έδαφος…

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Λουκέτο σε τρία συνοριακά φυλάκια με τη Ρωσία