ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Οργή στη Μόσχα για τα «παιχνίδια» του Κιέβου με το ρωσικό φυσικό αέριο

Οργή στη Μόσχα για τα «παιχνίδια» του Κιέβου με το ρωσικό φυσικό αέριο

Λαβρόφ: Θεατρικός ήρωας ο Ντεσίτσα – Καντίροφ: Να ζητήσει γονατιστός συγγνώμη ο ουκρανός ΥΠΕΞ

Ξεχειλίζει η οργή της Μόσχας για τα συνεχιζόμενα «παιχνιδάκια» της νέας ουκρανικής ηγεσίας με το ρωσικό φυσικό αέριο, μια τακτική, που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε υποκινούμενη από τρίτους.

Αφήνοντας υπονοούμενα για αμερικανική καθοδήγηση της ουκρανικής αδιαλλαξίας το Κρεμλίνο αποφάσισε να θυμίσει ότι το Κίεβο δεσμεύεται από διεθνές συμφωνητικό, βάσει του οποίου η τρέχουσα τιμή φθάνει (χωρίς τις εκπτώσεις) τα 480 $ / μετρικό τόνο.

Σύμφωνα με τις εκπτώσεις, που είχε εξασφαλίσει έναντι ανταλλαγμάτων η προηγούμενη κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, η τιμή είχε κατέβει στα 380 περίπου $ / τόνο, όμως το σημερινό Κίεβο θεώρησε ότι ούτε αυτή η τιμή είναι ικανοποιητική, επιμένοντας, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι δέχεται να πληρώνει μόνο την τιμή, που επιθυμεί το ίδιο, περί τα 280 $ / τόνο και αρνείται να πληρώσει ο,τιδήποτε περισσότερο.

Πολύ περισσότερο το Κίεβιο αρνείται (σ.σ. επί της ουσίας απλώς αδυνατεί) να πληρώσει προκαταβολικά και σε μηνιαία βάση το φυσικό αέριο, που καταναλώνει, όπως απαιτεί από σήμερα το πρωί η Μόσχα, υλοποιώντας την προειδοποίηση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ανοχή δεν μπορεί να επιδεικνύεται απεριόριστα και εάν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν πουθενά η ουκρανική πλευρά θα πρέπει να προπληρώνει λόγω του συσσωρευμένου χρέους των 4,5 δισ. δολαρίων μόνο από τους απλήρωτους λογαριασμούς φυσικού αερίου.

«Το Κίεβο μεταχειρίζεται το ρωσικό φυσικό αέριο στους αγωγούς μέσω της Ουκρανίας σαν να είναι δικό του», δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένος ο επικεφαλής της Γκαζπρόμ Αλεξέι Μίλερ, ανακοινώνοντας ότι η εταιρεία του θα καταγράφει λεπτομερώς και αυστηρά τις ποσότητες του εξερχόμενου αερίου από το δίκτυο της Ουκρανίας και οποιαδήποτε ποσότητα διαπιστωθεί ότι έχει αφαιρεθεί, θα θεωρεί ότι αυτή έχει κλαπεί από τις προβλεπόμενες ποσότητες, που προωθούνται στους Ευρωπαίους καταναλωτές μέσω ουκρανικού εδάφους. Ο κ. Μίλερ προειδοποίησε ότι η τακτική του Κιέβου θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα μεταξύ άλλων και στην ουκρανική οικονομία.

Κατά τους περισσότερους αναλυτές κάθε άλλο παρά φαίνεται πως η ουκρανική κρίση βαίνει προς εκτόνωση και αυτό δεν αποκαλύπτεται μόνο από τα διαρκώς νέα θέματα, που μπαίνουν στο τραπέζι, αλλά και από τους τόνους και τους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι επιστρατεύονται και πάλι για να περιγράψουν τις ουκρανορωσικές σχέσεις. Ουδείς εξάλλου αμφιβάλλει ότι η νέα κρίση του αερίου θα διαρκέσει πιθανώτατα αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες και σε κάθε περίπτωση θα υποβάλλει σε δοκιμασία τις ευρωρωσικές σχέσεις τουλάχιστον έως τις αρχές του επόμενου χειμώνα, ο οποίος και θα αποκαλύψει πόσο …γυμνός ήταν τελικά ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο.

Στο κλίμα της διαρκούς επιδείνωσης των ουκρανορωσικών σχέσεων και ενώ άμαχοι συνεχίζουν να σκοτώνονται και να τρέχουν να κρυφτούν ως πρόσφυγες από την Ανατολική Ουκρανία, ο Σεργκέι Λαβρόφ κλιμάκωσε σήμερα τη διπλωματική αντιπαράθεση με το Κίεβο, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί πλέον, ούτε έχει τίποτε να πει με τον ομόλογό του «θεατρικό ήρωα Ντέσιτσα», όπως είπε ειρωνικά. Μάλιστα ο κ. Λαβρόφ περιέγραψε τις διαδηλώσεις γύρω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο και τις επιθέσεις εναντίον του κτιρίου με πέτρες, μπογιές και βόμβες Μολότοφ ως καθοδηγούμενες από τον υπουργό Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος ήταν παρών στο σημείο τη στιγμή των ταραχών, που δεν εμποδίστηκαν από την αστυνομία.

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, με τη χαρακτηριστική για τον Καύκασο αμεσότητα, ο πρόεδρος της Τσετσενίας Καντίροφ χαρακτήρισε προσβολή ολόκληρης της Ρωσίας τις ύβρεις εναντίον του Β.Πούτιν, γι’ αυτό και ζήτησε την αποπομπή του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντέσιτσα, ο οποίος αποκάλεσε το Ρώσο πρόεδρο «γαμ…όλη» μπροστά στη ρωσική Πρεσβεία και εν μέσω εξαγριωμένων διαδηλωτών. Μάλιστα ο Ραμζάν Καντίροφ ζήτησε από τον Ντέσιτσα να ζητήσει γονατιστός συγγνώμη, διαφορετικά «θα βρεθούν άνθρωποι, που θα του το υποδείξουν με έξυπνο τρόπο».

Διαβάστε επίσης:

Η Μόσχα ζητά απομάκρυνση του Ουκρανού ΥΠΕΞ