ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Boeing 777: Καυτά ερωτήματα για την τραγωδία

Boeing 777: Καυτά ερωτήματα για την τραγωδία

Ποιος και γιατί επέτρεψε τη διέλευση του μοιραίου αεροσκάφους πάνω από την εμπόλεμη ζώνη;

Διαστάσεις απίστευτης τραγωδίας λαμβάνει η πτώση του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, καθώς και οι 295 επιβαίνοντες είναι νεκροί, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Τα συντρίμμια του έχουν εντοπιστεί κοντά στο χωριό Σαχτιόρσκ, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα και σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Ντονιέτσκ, στη νοητή ευθεία, που συνδέει την πόλη με το Λουγκάνσκ , τη δεύτερη εξεγερμένη πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας.

Η πιθανότατα κατάρριψή του έγινε σε ύψος λίγο μεγαλύτερο των 10.000 μέτρων. Μάλιστα κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη εντοπίσει τα συντρίμμια του και οι υπηρεσίες διάσωσης το αυτόματο σήμα ΣΟΣ, που εκπέμπει το αεροσκάφος.

Ουκρανικές πηγές έσπευσαν πρώτες να ενοχοποιήσουν τους ρωσόφωνους αντάρτες, λέγοντας ότι αυτοί κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος, ωστόσο η ηγεσία της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. «Δεν διαθέτουμε τέτοια όπλα, που θα μπορούσαν να χτυπήσουν αεροπλάνο σε ύψος 10 και 11 χιλιάδων μέτρων, τα δικά μας αντιαεροπορικά φτάνουν σε ύψος 3-4 χιλιάδων μέτρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας Αλεξάντρ Μπαραντάι.

Για «προβοκάτσια των Ουκρανών στρατιωτικών» μίλησε ο πρωθυπουργός του Ντονιέτσκ, εξηγώντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσέγγιση του σημείου της πτώσης, καθώς στο χωριό Σνιέζνοε διεξάγονταν έως και πριν από λίγο σφοδρές συγκρούσεις. Μάλιστα όπως δήλωσε η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της αλήθειας και θα επιτρέψει την παρουσία ξένων επιθεωρητών και ειδικών ώστε να διαπιστωθεί τί ακριβώς συνέβη με το αεροσκάφος.

Νωρίτερα αυτόπτες μάρτυρες είχαν δει την πτώση ενός μεγάλου αεροσκάφους και είχαν βιαστεί να συμπεράνουν ότι κατερρίφθη ένα ακόμη μεταγωγικό πολεμικό αεροσκάφος της Ουκρανίας Αντόνοφ-26.

Ειδικά γύρω από το Σνιέζνοε τα τελευταία 24ωρα αναπτύχθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ρωσόφωνων, που είχαν πετύχει την κατάρριψη ουκρανικών αεροσκαφών, αλλά και των Ουκρανών στρατιωτικών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν εντατικά το πυροβολικό τους εναντίον των πόλεων της περιοχής.

Όπως θυμίζει το ρωσικό δίκτυο Ρωσία-24 πριν από 13 χρόνια η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα είχε καταρρίψει «κατά τη διάρκεια ασκήσεων» σε ύψος 11.000 μέτρων ένα επιβατικό αεροσκάφος της εταιρείας Σιμπίρ, που ταξίδευε από το Τελ-Αβίβ στη Μόσχα. Η κατάρριψη έγινε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και η τραγωδία έμεινε στην ιστορία ως χαρακτηριστική της «επικινδυνότητας» της ουκρανικής αεράμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Boeing 777: Κατάρριψη και απίστευτη τραγωδία στην Ουκρανία με 295 νεκρούς (pics&vid)

Συντριβή αεροσκάφους στην Ουκρανία (pic&vid)

Malaysia Airlines: Επιβεβαιώνει την εξαφάνιση αεροσκάφους

Εκτός λειτουργίας το Interfax μετά τη συντριβή του αεροσκάφους

295 νεκροί από την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines

Malaysia Airlines: Αυτή την πορεία θα ακολουθούσε το μοιραίο αεροσκάφος

Malaysia Airlines: Πήρε θέση ο υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας