ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

«Κόλλησε» το νέο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων της Ε.Ε.

«Κόλλησε» το νέο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων της Ε.Ε.

Αύριο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, λένε διπλωμάτες - Αναβλήθηκε λόγω μη συναίνεσης των εκπροσώπων όλων των χωρών, λένε άλλοι - Μεντβιέντεφ νωρίτερα: «Ασύμμετρη η ρωσική απάντηση»

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατόρθωσαν τελικά να υιοθετήσουν σήμερα ως το απόγευμα, όπως είχε ανακοινωθεί, το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αρχικώς έγινε γνωστό ότι δεν είχαν όλα τα κράτη βάλει τις υπογραφές τους κάτω από το σχέδιο απόφασης, γι’ αυτό και συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των πρέσβεων των 28 χωρών μελών. Αργότερα έγινε γνωστό ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναβλήθηκε.

Προφανώς δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλουμε ότι όταν πολλές χώρες το ξανασκέφτονται η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο των Εξωτερικών μας έδωσαν εντολή στην ελληνική αποστολή να υπογράψει ει δυνατόν πρώτη τη σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ «δεν υπήρξε συγκατάθεση στα νέα μέτρα από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, γι’ αυτό και συγκλήθηκε συνεδρίαση για να εξεταστεί η κατάσταση». «Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα», είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο, ο οποίος δεν απέκλεισε ότι η αναβολή τελικά μπορεί να είναι όχι μόνο για αύριο, αλλά και για αόριστο χρόνο, «αν κρίνουμε από τη θετική δυναμική, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία».

Όπως είχε συμφωνηθεί στην τελευταία Σύνοδο αρχηγών κρατών, εάν και οι 28 χώρες είχαν απόψε βάλει την υπογραφή τους στο σχετικό έγγραφο, τότε οι νέες κυρώσεις, που προέβλεπαν την ένταξη άλλων 20 Ρώσων αξιωματούχων και τριών πετρελαϊκών κολοσσών της Ρωσίας στη «μαύρη λίστα», θα είχαν τεθεί σε εφαρμογή, όπως κάποιοι βιάστηκαν να προβλέψουν.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες μια σειρά χωρών ζήτησε πλέον να συζητηθεί το θέμα εν γένει ανάκλησης των κυρώσεων, σε περίπτωση, που προχωρήσει η τήρηση της κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία.

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι θα μπορούσε να επεκτείνει τις δικές της αντι-κυρώσεις και στα προϊόντα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (π.χ. στα γερμανικά αυτοκίνητα, η αγορά των οποίων απαγορεύθηκε ήδη στις υπηρεσίες του ρωσικού Δημοσίου), αλλά και να έχουν ασύμμετρο χαρακτήρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Ένα από τα «ασύμμετρα» αντίποινα, που εξετάζει η Ρωσία είναι η απαγόρευση πτήσεων πάνω από ρωσικό έδαφος για ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, γεγονός, που θα καταστήσει πολύ πιο δαπανηρές και χρονοβόρες τις πτήσεις προς την Ασία, αλλά και θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση των δυτικών στρατευμάτων, που έχουν παραμείνει στο Αφγανιστάν.

Διαβάστε επίσης:

Θα διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στην Ανατολική Ουκρανία;

Τούρκοι παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία και οι Έλληνες... κοιμούνται (pics)