ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Μέρος Δ: Τι φέρνει ο… πελαργός στον Αντώνη Σαμαρά

Μέρος Δ: Τι φέρνει ο… πελαργός στον Αντώνη Σαμαρά

…Συνέχεια από το «Μέρος Γ: Τα μηνύματα προς τον Αντώνη Σαμαρά»

Οι φανατικοί των δημοσκοπήσεων αμφισβητούν πλέον τον ίδιο τον όρο «κομματική βάση». Βλέπουν, για πρώτη φορά στα χρονικά, να διαμορφώνεται μια ξεκάθαρη τάση αμφισβήτησης της κομματικής γραμμής, σε εύρος περί το 25% των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων.

«Όταν το ένα τέταρτο όσων ψήφισαν ΚΚΕ στις προηγούμενες εκλογές τοποθετούνται θετικά απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου “για να σωθεί η χώρα”, είναι σαφής η πλήρης κατάρρευση όλων παραδοχών που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένες», λέει ένας από τους παλαιότερους -και σοβαρότερους- δημοσκόπους στην Ελλάδα.

Το ερώτημα, όμως, που θέτουν ο Αντώνης Σαμαράς και οι άνθρωποι του στους δημοσκόπους είναι ένα: «Θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση, έστω και με τη δεύτερη;». Το consensus, σήμερα, στη Συγγρού είναι πως ναι. Όμως, οι περισσότεροι δημοσκόποι επισημαίνουν ότι, μετά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνθηκε. «Η εξακομματική Βουλή, με την είσοδο των οικολόγων, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εγώ βλέπω επτακομματική Βουλή, με είσοδο και του Κουβέλη, ο οποίος “μετριέται” πολύ καλά, ενώ δεν αποκλείω καθόλου και την έκπληξη της οκτακομματικής Βουλής», εξηγεί άλλος δημοσκόπος. Εκείνο που δε λένε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είναι ότι καταγράφεται έντονα ανοδική τάση της Χρυσής Αυγής, η οποία μπορεί ακόμη και να φτάσει να φλερτάρει με είσοδο στη Βουλή! Προς το παρόν, πάντως, τα γκάλοπ την προσθέτουν στο «Άλλο Κόμμα», εκτοξεύοντας τα ποσοστά του. Μια Βουλή με 7-8 κόμματα θα φέρει, βέβαια, τον Αντώνη πολύ μακριά από την αυτοδυναμία. Ούτε είναι βέβαιο ότι θα τα πάει καλύτερα σε τυχόν επανάληψη των εκλογών, εξηγούν οι δημοσκόποι. Δεν αποκλείεται οι ψηφοφόροι να τον τιμωρήσουν που τους ταλαιπωρεί και να τον ρίξουν χαμηλότερα από την πρώτη προσφυγή στις κάλπες.

Όλα αυτά προβληματίζουν πολύ τον Αντώνη. Και, αφού η συγκυβέρνηση με τη Ντόρα μάλλον αποκλείεται εκ των πραγμάτων, κερδίζει πόντους μεταξύ διαφόρων συμβούλων του η μετεκλογική συνεργασία με τον Καρατζαφέρη. Ο τελευταίος έχει «ξεπλυθεί» με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Τι θα πουν, τώρα, οι ΠΑΣΟΚοι; «Συνεργάζεστε με τους ακροδεξιούς»; Αφού πρώτοι αυτοί μπήκαν σε συγκυβέρνηση με τον Καρατζαφέρη

ΤΕΛΟΣ (;)

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!