ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Θέλουν να μας πλασάρουν κόμμα Παπαδήμου και το θέλουν ΤΩΡΑ!

Θέλουν να μας πλασάρουν κόμμα Παπαδήμου και το θέλουν ΤΩΡΑ!

Τελικά, όλα δείχνουν όχι μόνο ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θέλει να κάνει κόμμα, αλλά το θέλει τώρα. Το χτεσινό δημοσίευμα της στήλης προκάλεσε αίσθηση, αλλά και πολλά –πάρα πολλά- τηλεφωνήματα.

Ολες οι πηγές συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο νυν πρωθυπουργός θα κινηθεί άμεσα προς τη συγκρότηση κόμματος, με τη στήριξη πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ (παλιών Σημιτικών, κυρίως), αλλά και βουλευτών από όλα τα κόμματα (γιατί όχι και ορισμένων –όχι μόνο πρώην…- Νεοδημοκρατών).

Ο Λουκάς Παπαδήμος βιάζεται πολύ, γιατί θέλει να εγκλωβίσει τον Αντώνη Σαμαρά. Πάλι. Διότι θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δε θα τολμήσει να καταθέσει πρόταση μομφής σε μια κυβέρνηση Παπαδήμου, όσο ακόμη διαρκεί η διαδικασία του PSI. Θεωρεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς δε θα σηκώσει το βάρος μιας ευθείας σύγκρουσης με τους δανειστές μας, αφού –ρίχνοντας την κυβέρνηση- θα αντιμετωπίσει βαριές κατηγορίες περί αναξιοπιστίας από το εξωτερικό. Οι ξένοι θα του πουν «καλά, εμείς σώζουμε την οικονομία σας και εσύ παίζεις πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη μας;». Και αυτό είναι ένα φορτίο που ο Σαμαράς έχει δείξει, όλο τον τελευταίο καιρό, ότι δεν είναι διατεθειμένος να σηκώσει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις διαγραφές όσων δεν ψήφισαν το νέο μνημόνιο, το σχέδιο μιλούσε –πολύ απλά…- για ένα «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Οσο και να χτυπιόταν ο Σαμαράς για εκλογές, θα τον άφηναν να φύγει από την κυβέρνηση και θα συνέχιζαν απρόσκοπτοι με τις ψήφους των πράσινων.

Διότι, απώτερος στόχος του Μαξίμου –που συνεπικουρείται, βέβαια, και από τους ξένους δανειστές- είναι να αποφευχθούν με κάθε θυσία οι εκλογές. Παρότι, για μια στιγμή, φάνηκε ότι δε θα τους έβγαινε, εξαιτίας της κοινωνικής έκρηξης που προκάλεσε η ψήφιση του νέου μνημονίου, καθώς περνούν οι μέρες και καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός, το ξανασκέφτονται. Και επανέρχονται στο plan A. Να παραμείνει με κάθε τρόπο κυβέρνηση ο Παπαδήμος, ώστε όχι μόνο να ψηφίσει δανειακή σύμβαση και εφαρμοστικούς νόμους, όχι μόνο να κλείσει το «κούρεμα» του χρέους, αλλά να περάσει και το νέο πακέτο σκληρών μέτρων τον Ιούνιο και να τα υλοποιήσει όλα αυτά μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους.

Αν καταφέρουν να εγκλωβίσουν (πάλι) τον Σαμαρά σε μια στάση έστω ανοχής και η παρούσα κυβέρνηση παρατείνει το βίο της στηριζόμενη στο ΠΑΣΟΚ, ίσως και σε κάποιους (πρώην;) Νεοδημοκράτες, αλλά και στο «κόμμα Παπαδήμου» έχουν πιάσει το... Τζόκερ. Διότι, μετά, πολύ δύσκολα ο Σαμαράς θα καταφέρει να κάνει το μεγάλο βήμα που δεν τόλμησε όλο αυτό το διάστημα.

Με βάση αυτό το σχεδιασμό, στο Μαξίμου θεωρούν ότι δικαιούνται να γλυκοκοιτάζουν την επί μακρόν συνέχιση της πολιτικής τους καριέρας. Εκμεταλλευόμενοι τα ιστορικά χαμηλά που καταγράφουν τα δύο μεγάλα κόμματα, θα δημιουργήσουν το δικό τους πολιτικό σχηματισμό, τον οποίο βέβαια δε θα τολμήσουν να θέσουν –σε αυτή την πρώτη φάση, τουλάχιστον- στην κρίση του ελληνικού λαού. Προφανώς, όμως, σκέφτονται ότι -αν καταφέρουν τώρα να γαντζωθούν στην καρέκλα- η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που κανείς δε μπορεί να προβλέψει πώς μπορεί να πλασαριστεί αύριο ένα κόμμα Παπαδήμου…

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!

gchristof
  • Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση για κάθε νέο δημοσίευμα του blog επικοινωνήστε με το