ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Γνωρίζουμε τα όρια του «τσαμπουκά»;

Γνωρίζουμε τα όρια του «τσαμπουκά»;

Ότι μπορούμε να κόψουμε και να ράψουμε κάτι από το μνημόνιο 2 βελτιώνοντας αλλά όχι σβήνοντας, όπως υπόσχονται μερικοί, κάποιους από τους πιο ασήμαντους όρους του, είναι γεγονός.

Ότι μπορούμε να περάσουμε κάποιο «τσαμπουκά» (τώρα και με τη βοήθεια του Ολάντ) στην τρόικα, ζητώντας παράταση χρόνου εφαρμογής των σκληρών μέτρων και παράλληλα κονδύλια για ανάπτυξη, είναι επίσης γεγονός.

Εκείνο που δεν είναι γεγονός όμως, είναι αυτό που υπόσχονται διάφοροι «ποπολάροι» της εποχής ότι μπορούμε να τους εκβιάσουμε με το «δεν πληρώνω» και «σκίζω τη συμφωνία του μνημονίου» προκαλώντας σεισμό στην ευρωζώνη.

Άρα, πρέπει να ξέρουμε ακριβώς πόσο μας παίρνει και πού τελειώνουν τα όρια του ελληνικού τσαμπουκά, γιατί αλλιώς μπορεί να σπάσουμε και τα μούτρα μας.

Ίσως η πραγματικότητα στην Ευρώπη, είναι αυτή που είπε χθες στο γερμανικό Der Spiegel, ο πρόεδρος της Fitch, του οίκου που βαθμολογεί τις οικονομίες των χωρών κ. Τέιλορ: «Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σημάνει το τέλος του κοινού νομίσματος και τη διάλυση της ευρωζώνης γιατί η Γερμανία ήδη έχει πάρει τα μέτρα της και θα κάνει τα πάντα για τη διάσωσή του».

Αυτά για να μην επαληθευτεί η γνωστή λαϊκή σοφία «πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι».