ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

Ένα φωτεινό αστέρι άναψε τη νύχτα των Χριστουγέννων στον ουρανό της Ελλάδας. Ήταν το κάλεσμα ελπίδας από τον Αρχιεπίσκοπο για τους απανταχού Έλληνες που ξέρουν να δουλεύουν τη γη: «Ελάτε να σας δώσει η Εκκλησία ο,τι εκτάσεις ακαλλιέργητης γης έχει , να γίνουν δικές σας, να τις οργώσετε, να τις φροντίσετε τις εκτάσεις αυτές και να πάρετε τους καρπούς που θα γεννήσει η μάνα γη.»

Πόσο υπέροχη και ανθρωπιστική αυτή η ενέργεια Αρχιεπίσκοπου που για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, αλλά η πραγματική αγάπη στον άνθρωπο. Σε ποιο βαθμό έχει ο κάθε ρασοφόρος μέσα του το αίσθημα της αλληλεγγύης και το δίδαγμα του Χριστού «Αγαπάτε αλλήλους».

Είτε πιστεύουμε είτε όχι είτε πάμε στην εκκλησία είτε όχι, είτε είμαστε άθεοι ή θρήσκοι, πρέπει να αποδεχθούμε μια πραγματικότητα που τη βλέπουμε όλοι σήμερα στις γειτονιές μας, στα χωριά μας, στις πόλεις μας: Η εκκλησία αυτή την εμπόλεμη περίοδο στη χώρα μας, στέκεται δίπλας τον πάσχοντα πολίτη με καθημερινά συσσίτια, με προσφορές σε ρούχα , παιχνίδια, τρόφιμα, φάρμακα, και με τον οβολό της κάποιες κρίσιμες στιγμές.

Φυσικά και υπάρχουν και οι δεσποτάδες που κοιτάζουν το συμφέρον τους και την κοιλάρα τους. Αλλά πόσοι είναι αυτοί; Οι ελάχιστοι των ελάχιστων. Φυσικά και υπάρχουν και οι τρεις - τέσσερις μητροπολίτες λαμόγια που προκαλούν ,με τη συμπεριφορά τους.

Αλλά ο απλός παπάς, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος και οι περισσότεροι ιεράρχες, δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή και στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο οι αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Αυτά και το ξαναλέω, είτε πάμε στην εκκλησία τις Κυριακές είτε όχι, είτε πιστεύουμε είτε όχι.

Και μία σκέψη και ένα ερώτημα έτσι για να υπάρχει μπροστά μας και κάποια στιγμή να βγάλουμε κρίσιμα συμπεράσματα: Η πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου μπαίνει σε άμεση εφαρμογή «Ελάτε να σας δώσουμε γη για να ζήσετε από αυτή»

Πραγματικά θέλω να δω πόσοι Έλληνες (και όχι αλλοδαποί) θα αρπάξουν αυτή την ευκαιρία ζωής που τους δίνει ο αρχιεπίσκοπος για να μην κλαίγονται οι περισσότεροι ότι δεν έχουν ευκαιρίες επιβίωσης, ή μήπως είναι πολύ σκληρή η δουλειά του αγρότη ή μήπως η φραπεδιά στην καφετέρια της γειτονιάς με λεφτά του μπαμπά είναι μια πιο ξεκούραστη ασχολία;

Θα επανέλθω σύντομα στο θέμα αυτό παρουσιάζοντας με στοιχεία πόσοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την προσφορά του Αρχιεπισκόπου.