ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Οι "πατριώτες" Έλληνες τραπεζίτες

Οι "πατριώτες" Έλληνες τραπεζίτες
Πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση κουνούσε αυστηρά το...

Πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση κουνούσε αυστηρά το δάχτυλο σε όσους καταθέτες τόλμησαν να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, υπό τον πανικό της πτώχευσης! Υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν βαρύγδουπες δηλώσεις περί "πατριωτισμού", ο οποίος υπαγορεύει σε αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα στιγμές να μείνουν οι καταθέσεις των Ελλήνων, στην Ελλάδα!

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν ανήκω σε εκείνους που έσπευσαν να φυγαδεύσουν τις μικρές ή μεγάλες οικονομίες τους στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο ή την Κύπρο. Όμως τα τελευταία 24ωρα έχω γίνει έξαλλος παρακολουθώντας το παιχνίδι της κολοκυθιάς που παίζουν η Alpha Bank με την Εθνική Τράπεζα- και ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να κάνει το ίδιο μια άλλη ελληνική τράπεζα.

Στην κρισιμότερη για την χώρα στιγμή, η Alpha αρνείται να δεχτεί ένα deal που θα βοηθούσε σημαντικά στην έξοδο από την κρίση. Κι όμως κανείς δεν μιλάει τώρα για "προδοσία" και "έλλειψη πατριωτισμού".

Οι άνθρωποι που φρόντισαν να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους, είναι "αντιπατριώτες που δεν στηρίζουν τη χώρα". Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης και οι επενδύτες του εξωτερικού είναι "καιροσκόποι που θέλουν να μας εξαφανίσουν".

Πώς χαρακτηρίζονται άραγε οι μεγαλοτραπεζίτες- οι οποίοι φέρουν ανυπολόγιστο μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας- όταν εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων και παίζουν παιχνίδια σε βάρος της χώρας τους; Και ποιός θα τολμήσει τις επόμενες ημέρες να κατηγορήσει τον συνταξιούχο που θα σηκώσει τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής από την "ελληνική" τράπεζα, ως "αντιπατριώτη";

Πώς χαρακτηρίζεται άραγε ο υπουργός Οικονομικών - που διορίζει τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (!)- όταν αγνοεί τι ακριβώς συμβαίνει στο μεγαλύτερο ίσως οικονομικό deal των τελευταίων ετών και βιάζεται να κάνει πανηγυρικές δηλώσεις που εκθέτουν -για πολλοστή φορά- τη χώρα διεθνώς;

Αηδία! Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει αυτό που νιώθουμε! Αηδία, που είναι θέμα χρόνου να φέρει και την αναγούλα. Και τότε, να δούμε πού θα τρέξουν να κρυφτούν όλοι τους για να γλιτώσουν τις... συνέπειες!