ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Αν την 25η Μαρτίου ειπωθεί το ΟΧΙ φέτος...

Αν την 25η Μαρτίου ειπωθεί το ΟΧΙ φέτος...

Η Σύνοδος Κορυφής που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την τύχη της Ελλάδας, συμπίπτει χρονικά με μία μεγάλη εθνική γιορτή για τη χώρα μας: την 25η Μαρτίου. Τι ειρωνία, αλήθεια! 190 χρόνια μετα την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι Ελληνες θα κρατάμε την ανάσα μας θαρρείς και γιορτάζουμε την άλλη μας εθνική γιορτή, που είναι ταυτισμένη με το ΟΧΙ. Μόνο που αυτή τη φορά κινδυνεύουμε να είμαστε εκείνοι που θα το ακούσουμε και όχι αυτοί που θα το πούμε!

Με κομμένη την ανάσα, όλοι οι ευρωπαίοι περιμένουν τις εξελίξεις της 25ης Μαρτίου, για τον περίφημο ενισχυμένο Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης, αλλά και για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που διακαώς επιθυμεί η κ. Μέρκελ!

Εξελίξεις που - είναι φανερό μετα το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο- θα κρίνουν και τα φλέγοντα για την Ελλάδα ζητήματα: Θα γίνει ή όχι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Θα προχωρήσει ή όχι το σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων με χρήματα από το ταμείο διάσωσης FSEF; Θα υπάρξει ή όχι μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ;

Η ελληνική κυβέρνηση, δηλώνει μεν "βέβαιη για την επιμήκυνση", αλλά στο παρασκήνιο διαρρέεται πως "όλα είναι ανοιχτά", μέχρι την 25η Μαρτίου! Το σενάριο να λείξει άδοξα η Σύνοδος Κορυφής και να αποτύχει η λύση του συνολικού πακέτου, χαρακτηρίζεται ως "εφιαλτικό" από τον πολιτικό και οικονομικό κόσμο που κάνει λόγο για ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση- ενδεχομένως και εκλογες.

Εξάλλου, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει την τετραετία, αξίζει να δώσουμε προσοχή στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο:

"Δεν είναι εύκολες οι καταστάσεις που βιώνει ο ελληνικός λαός και πρέπει να πω άλλη μία φορά ότι η βούληση του λαού είναι σημαντική για το μέλλον της χώρας", είπε την Τρίτη το βράδυ.

Δεν ξέρω αν εσείς γνωρίζετε άλλον τρόπο να εκφραστεί η "βούληση του λαού", πέρα από τις εκλογές! Εκτός αν ο πρωθυπουργός είχε στο μυαλό του την απεργιακή κινητοποίηση της επόμενης ημέρας (Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου)... Αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι ο λαός μίλησε και εξέφρασε ήδη ξεκάθαρα τη "βούλησή του".