ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Μία είδηση που λέει πολλά

Μία είδηση που λέει πολλά

Κάποιες φορές πίσω από μικρά, ανεπαίσθητα γεγονότα που δεν εμφανίζονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων κρύβεται όλη η αλήθεια κρίσιμων καταστάσεων για την Ελλάδα.


Ο Πόλσον, αυτό το παγκόσμιο γεράκι των πανίσχυρων αμερικάνικων funds που χυμάει σαν γύπας να κατασπαράξει χώρες που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, μέχρι πέρσι «έπαιζε» στην πτώχευση της Ελλάδας. Όπου έβρισκε, αγόραζε για ένα κομμάτι ψωμί τα ξεφτιλισμένα ελληνικά ομόλογα, περιμένοντας την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας και την αποπληρωμή των ομολόγων αυτών από τις διεθνείς τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ταμεία της Ευρώπης, σε μεγαλύτερη αξία από αυτά που τα είχε αγοράσει.

Ο Πόλσον ήταν ένας από τους παγκόσμιους οικονομικούς τζογαδόρους που συνάντησε ο Σαμαράς στη Νέα Υόρκη με άλλους 60 από αυτούς. Και ο Πόλσον άρχισε να τον ρωτάει πότε θα βγούμε στις αγορές, πόσο πλεόνασμα θα εμφανίσει η Ελλάδα τέλος του 2013, πόσο αντέχει η κυβέρνησή του και του είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και θέλει να επενδύσει σε αυτή.

Όταν αυτός ο δράκος της παγκόσμιας οικονομίας σταματάει να τζογάρει στην πτώχευση της Ελλάδας και αρχίζει να ενδιαφέρεται για το πλεόνασμά της και τις όποιες ευκαιρίες υπάρχουν για επενδύσεις, τότε αυτό σημαίνει πολλά.

Και μπορεί για την τσέπη μας βραχυπρόθεσμα να μην σημαίνει τίποτα, στον αγώνα όμως για έξοδο από την καταστροφική κρίση που βρήκε την Ελλάδα, σημαίνει πολλά. Αυτό είναι ίσως το πιο μεγάλο success story για την κυβέρνηση και είναι φανερό ότι πέρα από λόγια και αριθμούς που ευημερούν, η Ελλάδα ήδη βρίσκεται αλλού από όπου ήταν τα τελευταία τρία χρόνια.