ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις

Κάθε τρίμηνο περίπου τα τρία κόμματα που πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) κάνουν τις δικές τους δημοσκοπήσεις, τις κρατάνε μυστικές, για εσωτερική χρήση, για να ξέρουν πώς πάνε τα ποσοστά τους, πού πρέπει να στοχεύσουν, ποια θέματα να προτάξουν στην πολιτική τους ατζέντα και ποια στελέχη τους «περπατάνε» στις προτιμήσεις του κοινού και ποια όχι.


Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αυτών τα ξέρουν μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων και 4-5 επιτελείς τους. Δεν είναι για τους βουλευτές. Δεν είναι καν για τα πολιτικά στελέχη. Και φυσικά δεν είναι για το κοινό.

Αλλά πάντα υπάρχουν τα «βαθιά λαρύγγια» και οι ψιθυριστές, που είτε γιατί εξυπηρετούν φίλους δημοσιογράφους, είτε γιατί δεν κρατιούνται από τη χαρά που τους έδωσε μία δημοσκόπηση, αποκαλύπτουν αυτό το –εννοείται- επτασφράγιστο μυστικό των κομμάτων.

Μετά λοιπόν το καλοκαίρι και μετά τη λαίλαπα με τη Χρυσή Αυγή (συλλήψεις, δολοφονίες στο Κερατσίνι και στο Ν. Ηράκλειο, Κορυδαλλός για τους ηγέτες και λοιπά) με τις συζητήσεις που γίνεται για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, για νέες απολύσεις, για τη νέα φορολογία στα ακίνητα και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, οι μυστικές δημοσκοπήσεις των κομμάτων δείχνουν:

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά δύο μονάδων από τη ΝΔ. Τρίτη η Χρυσή Αυγή με 10% περίπου σε όλη την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 4%, η ΔΗΜΑΡ ακροβατεί στο 3%, δηλαδή μπαίνει δεν μπαίνει στη νέα βουλή, πτώση μικρή για το ΚΚΕ και στασιμότητα στους Ανεξάρτητους Έλληνες του Καμμένου. Ένα 15-17% δεν θέλουν κανένα από τα κόμματα της σημερινής βουλής και θα ρίξουν λευκό ή άκυρο.

Αν πάμε με τα δεδομένα αυτά στις ευρωεκλογές του Μαΐου, τα αποτελέσματα προφανώς θα είναι πολύ πιο δυσάρεστα για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (πολλοί μιλάνε ήδη για συντριβή κυρίως των δύο τελευταίων κομμάτων) και αντίθετα θα είναι πολύ πιο ευχάριστα για ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή.

Μπορεί να αλλάξει δραματικά αυτή η τάση των ψηφοφόρων; Μπορεί. Αλλά μόνο αν υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης για τον πολίτη. Και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.