ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Η τιμημένη αγροτιά (και τα ψηφαλάκια της)

Η τιμημένη αγροτιά (και τα ψηφαλάκια της)

Περιμένω να δω μέχρι πού θα φτάσουν τα προεκλογικά δώρα της κυβέρνησης στους αγρότες.


Οι οποίοι αγρότες, όσα κι αν τους δίνει η κυβέρνηση, παραμένουν στους δρόμους και ζητάνε κι άλλα. Και όσο ζητάνε κι άλλα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «κάνουν ταμείο» ψήφων, βλέπουν όμως ότι με αυτά που τους δίνουν δεν θα έχουν τα αγροτικά ψηφαλάκια που υπολογίζουν και έτσι ετοιμάζονται να δώσουν κι άλλα στην «τιμημένη αγροτιά». Και όσο κι αν τους δίνουν κι άλλα, οι αγρότες θα ζητάνε περισσότερα κλείνοντας με τα τρακτέρ τους εθνικούς δρόμους.

Φαύλος κύκλος. Από μία ανόητη προεκλογική συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία τρομοκρατημένη από τις δημοσκοπήσεις για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χύνει την καρδάρα με το γάλα που μάζευε όλο αυτόν τον καιρό και αρχίζει τις παροχές.

Αλλά έτσι δεν ασκείται πολιτική που θα βγάλει όλους μας από το τραγικό αδιέξοδο που βρισκόμαστε. Έτσι, θα έχουμε μόνιμα μία τρόικα να ζητάει αντίστοιχα μέτρα για τις όποιες κυβερνητικές παροχές.

Και να δώσει στους αγρότες ελαφρύνσεις καθώς οι περισσότεροι από αυτούς υποφέρουν οικονομικά όπως όλοι μας. Αλλά δεν θα πρέπει όλες αυτές τις φορολογικές ελαφρύνσεις να τις προσφέρει και σε άλλες τάξεις και κατηγορίες πολιτών; Σε επαγγελματίες, ιδιωτικούς υπαλλήλους, βιοτέχνες, στις οικογένειες που πρέπει να ζήσουν με 400 και 500 ευρώ το μήνα; Όλοι αυτοί οι Έλληνες δεν αξίζουν και δεν δικαιούνται το προεκλογικό δωράκι της κυβέρνησης, που δίνει στους αγρότες;

Ας έρθουμε όμως στη σκοτεινή αλήθεια αυτής της θλιβερής ιστορίας. Κυβερνητικοί, λέει, βουλευτές που έχουν αγροτική πελατεία, ασκούν πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να αυξήσει από τα 15.000 ευρώ στα 20.000 ευρώ το όριο υποχρεωτικής υποβολής στοιχείων για τις συναλλαγές των αγροτών. Δηλαδή, μέχρι τις 20.000 ευρώ εισόδημα, να μην υπάρχει κανένα στοιχείο για τις εμπορικές συναλλαγές των αγροτών. Να μην ξέρουμε ποιος φοροδιαφεύγει, ποιος βγάζει υπερτιμημένα τιμολόγια, ποιος κλέβει την αγορά.

Το ζήτημα είναι ότι, όταν μία κυβέρνηση στηρίζεται σε μία πλειοψηφία μόλις τριών βουλευτών, τότε δύσκολα να χαλάσει το χατίρι σε μεγάλες ομάδες βουλευτών που ζητάνε ευνοϊκά μέτρα για την εκλογική τους πελατεία.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Πιέζουν οι βουλευτές της επαρχίας για νέα προνόμια στους αγρότες, οι αγρότες βλέπουν ότι όσο πιέζουν με καταλήψεις και κάθοδο στην Αθήνα και κλείσιμο των δρόμων κερδίζουν και άλλα προνόμια και μία πανικόβλητη κυβέρνηση δεν έχει το κουράγιο να πει «ως εδώ και μη παρέκει».

Κάποτε είχαμε τα τιμημένα γηρατειά που χάιδευαν οι κυβερνήσεις για τα ψηφαλάκια των γερόντων. Τώρα έχουμε την τιμημένη αγροτιά. Αργότερα πού ξέρετε; Μπορεί να έχουμε και την «τιμημένη λαμογιά», γιατί όλα μπορούν να συμβούν σε αυτή τη χώρα.