ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Τι είδε ο Κινέζος στην Αθήνα;

Τι είδε ο Κινέζος στην Αθήνα;

Ευκαιρίες για αγορές Ελλάδας, όπως βγάζουν τα ρετάλια στο πανέρι, στη λαϊκή αγορά. Αυτό είδε ο Κινέζος στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της χώρας-γίγαντα, κύριος Λι Κετσιάνγκ.


Μπιρ παρά θέλει να αγοράσει λιμάνι, αεροδρόμια, τρένα, ξενοδοχεία και ό,τι υπάρχει στο Ελλαδιστάν και πουλιέται για να κλείσουμε τρύπες.

Αυτή είναι η μία άποψη του ζητήματος της οικονομικής συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας. Ίσως η πιο μίζερη και μικρόψυχη. Θα την ακούσουμε πολύ έντονα τις ημέρες αυτές, κυρίως από την αντιπολίτευση και ίσως σε ένα μεγάλο βαθμό να έχουν και δίκιο.

Όμως αυτό είναι το δέντρο. Γιατί το δάσος περιέχει κάτι πολύ-πολύ σημαντικό: αποκτάμε έναν σημαντικό εταίρο, μία κολώνα, αποκτάμε συνοδοιπόρο στην παγκόσμια οικονομική ζούγκλα, μία οικονομική υπερδύναμη που μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της και να μας υπερασπιστεί απέναντι στα κοράκια του ΔΝΤ και των Βρυξελλών.

Και ο μύθος λέει –μύθος για την ώρα, ίσως μία μεγάλη αλήθεια για τον ιστορικό του μέλλοντος- ότι η Κίνα μας έσωσε από το grexit που μας ετοίμαζαν οι τροϊκανοί πριν δύο χρόνια. Για πολλούς που ξέρουν τα πράγματα στο παγκόσμιο οικονομικό παρασκήνιο, το Πεκίνο εκβίασε το Βερολίνο με το μυθικό ποσό ευρωπαϊκών ομολόγων που έχει στην κατοχή του, λέγοντας ότι θα ξεπούλαγε αμέσως τα ευρωπαϊκά ομόλογα, αν έβγαζαν την Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Φυσικά οι Κινέζοι το έκαναν για το δικό τους συμφέρον, φοβούμενοι ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα σε μία μεγάλη κρίση που θα προκαλούσε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μπορούσαν από τη μία στιγμή στην άλλη να γίνουν χρήσιμα χαρτιά από την τουαλέτα.

Ο Κινέζος λοιπόν είδε ευκαιρίες για αγορές στην Αθήνα. Εμείς ας δούμε επιτέλους το δάσος. Αφήνοντας το δέντρο στους μίζερους.

ΥΓ: Απόψε το βράδυ στις 23:15 στην εκπομπή «Όλοι οι καλοί χωράνε» συναντάω τον Γιάννη Μποσταντζόγλου, τον γιο του αξέχαστου Μποστ, και πολλούς άλλους ηθοποιούς και τραγουδιστές και περνάμε μία υπέροχη βραδιά με την Μαρία την Πενταγιώτισσα που υποδύεται ο Μποσταντζόγλου στη σκηνή.