ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Ζούμε με τη θάλασσα, αλλά πνιγόμαστε!

Ζούμε με τη θάλασσα, αλλά πνιγόμαστε!

Είναι απίστευτο και θλιβερό αυτό που συμβαίνει με την Ελλάδα. Ζούμε σε μία πανέμορφη χώρα που την περιβάλλει η θάλασσα, έχουμε τα νησιά μας, αυτές τις διαμαντόπετρες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, το καμάρι μας είναι το μεγάλο μας νησί, η Κρήτη, μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας σ' αυτό τον κόσμο, το πρώτο που θα δούμε είναι το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, κι όμως, εμείς οι θαλασσινοί Έλληνες έχουμε το ρεκόρ πνιγμών στην Ευρώπη.


Απίστευτο, αποκρουστικό, ανατριχιαστικό.

Τον περασμένο Ιούνιο, 47 άνθρωποι πνίγηκαν κολυμπώντας στις ελληνικές παραλίες. Τον Ιούλιο που κλείνει σήμερα, 112 άνθρωποι πνίγηκαν στις ελληνικές θάλασσες και από αυτούς οι 79 ήταν άντρες και οι 33 γυναίκες, από 27 μέχρι 92 ετών.

Δηλαδή μέσα σε 60 μέρες χάθηκαν 159 ζωές στην παραλία, 7 πνιγμοί ημερησίως!

Διαβάζω τα νούμερα και δεν τα πιστεύω. Προσπαθώ να βρω την εξήγηση αυτής της εθνικής τραγωδίας. Προφανώς πολλοί δεν ξέρουν να κολυμπάνε, γιατί δεν φρόντισε κανείς όταν ήταν παιδιά να τους μάθει κολύμπι. Προφανώς κάποιοι δεν ξέρουν ότι δεν μπαίνεις στη θάλασσα φαγωμένος. Δεν τους το 'μαθε και αυτό κανείς. Και προφανώς πολλοί έλληνες δεν αγάπησαν ποτέ τη θάλασσα που τους περιβάλλει.

Κάτι, όμως, πρέπει να γίνει με αυτή τη θλιβερή ιστορία. Από τα σχολεία; Από τους γονείς; Από την πολιτεία;

Γιατί είναι κατάρα να πνίγονται οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα από όλα τα κράτη της Ευρώπης. Η Ελλάδα μας που έχει παντού τις ωραιότερες παραλίες.