ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Πάει για μαλλί. Θα φύγει κουρεμένος;

Πάει για μαλλί. Θα φύγει κουρεμένος;

Τα παίζει όλα για όλα, αύριο στο Βερολίνο, ο Αντώνης Σαμαράς. Παίζει κορώνα-γράμματα και την παράταση ζωής της κυβέρνησής του και την ημερομηνία των εκλογών και το εκλογικό αποτέλεσμα.


Θα το βάλει ορθά-κοφτά στη Μέρκελ: ή με στηρίζετε πολιτικά και οικονομικά να βγω στον ελληνικό λαό και να του προσφέρω μερικές ανάσες ζωής με ελαφρύνσεις μέτρων, κατάργηση περικοπών και απολύσεων, αναγγελία επενδύσεων για θέσεις εργασίας, αντιμετώπιση του θηριώδους ελληνικού χρέους χωρίς νέα επιβάρυνση των πολιτών, ή θα έχετε να κάνετε με τον Τσίπρα και τον Λαφαζάνη.

«Αν δεν δώσω τίποτα στον Έλληνα πολίτη και συνεχίσουμε χωρίς αλλαγές το πρόγραμμα λιτότητας μέσα στα πλαίσια των μνημονίων, δεν υπάρχει καμία ελπίδα να εμποδιστεί η άνοδος στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό θα πει ο Σαμαράς ξεκάθαρα στη Μέρκελ. Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι μόνο η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να πείσει τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους να προσφέρουν χέρι βοήθειας στο κινδυνεύον με καταποντισμό στις προσεχείς εκλογές δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου.

«Δώσε και σώσε». Αυτό είναι το σύνθημα της επίσκεψης Σαμαρά στο Βερολίνο. Την Τετάρτη θα ξέρουμε αν ο Έλληνας πρωθυπουργός, που πήγε για μαλλί στο Βερολίνο, θα φύγει κουρεμένος και μάλιστα με την ψιλή μηχανή.

Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, από το Βερολίνο δεν είναι και τόσο ευχάριστες για τον Αντώνη. Γιατί συνεχίζει να επικρατεί η σκληρή γραμμή Σόιμπλε. Και γιατί τώρα τελευταία μάλιστα με την «ευλυγισία» που παρουσιάζει ο Τσίπρας σε ορισμένα ζητήματα στις σχέσεις Ελλάδας-τρόικας, το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και η Νέα Υόρκη δεν δαιμονοποιούν την περίπτωση μίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που πάντως δεν θα σκίσει τα μνημόνια (όπως έλεγε παλιά και όπως ακόμα το λένε στο ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι, αλλά για να συγκρατηθεί η πελατεία των σκληρών αντιμνημονιακών).