ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Ο Τοτός και τα μνημόνια

Ο Τοτός και τα μνημόνια

«Βγαίνουμε από τα μνημόνια και την επιτήρηση της τρόικα μέσα στο 2015» μας λένε οι παπαγάλοι της κυβέρνησης. Και εγώ ρωτάω: το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε; Το ανέκδοτο εννοώ.


Γιατί με ανέκδοτο μοιάζει αυτή η παραμύθα περί εξόδου από τα μνημόνια. Όταν η πρώτη κουβέντα των τροϊκανών στη συνάντησή τους με τον Χαρδούβελη, χθες, ήταν: «Ξεσαλώσατε με τις αναγγελίες περί φοροελαφρύνσεων» και όταν κάθε φορά που η ελληνική πλευρά μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια, τα σπρεντς για τα κρατικά ομόλογα πετάγονται στον ουρανό, τότε μιλάμε για φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όταν υποσχόμαστε έξοδο από τα μνημόνια.

Οχτώ ώρες κουβέντιαζαν χθες οι τροϊκανοί με τον Χαρδούβελη και το επιτελείο του, για να καταλήξουν σε πλήρη ασυμφωνία.

Και όταν ο υπουργός Εργασίας σταματάει ξαφνικά την πληρωμή των νέων επικουρικών συντάξεων, για να αποτραπεί, λέει, νέα μείωση των συντάξεων, τότε για ποια έξοδο από τα μνημόνια συζητάμε, αφού χρειαζόμαστε και άλλα δάνεια για να επιβιώσουμε και απ' ό,τι φαίνεται με την κίνηση των σπρεντς, η Αγορά δεν φαίνεται διατεθειμένη να μας τα δώσει.

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις συναντήσεις των τριών εκπροσώπων της τρόικα με τους Έλληνες υπουργούς, θυμίζει θερμοκρασίες Νευροκοπίου. Οι τροϊκανοί έχουν «στραβώσει» εντελώς βλέποντας ότι από τις συμφωνίες περασμένων ετών με την Ελλάδα μέσω μνημονίων, μόνο το 40% περίπου έχει υλοποιηθεί. «Και μετά τολμάνε να μιλάνε για ελαφρύνσεις» σχολιάζουν μεταξύ τους.

Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα, όπως λέει και ο φίλος μου ο Νιόνιος ο Σαββόπουλος.